CDR.cz - Vybráno z IT

Změří srdeční tep a nepotřebují kabely: Chytrá sluchátka Jabra Sport Pulse s NFC

nepřehlédněte
Jabra Sport Tep 2
Kabely jsou podle Jabry přežitek. Nová Bluetooth sluchátka slibují kvalitní zážitek z poslechu i v terénu. Díky vestavěnému senzoru srdečního tepu a nahraným pokynům osobního trenéra stačí vyběhnout a nechat se dohnat k vrcholovým výkonům. Co všechno umí?

Sport Pulse jsou novými sportovními sluchátky dánského výrobce sluchátek a dalších audio produktů. Vedle robustního designu a handsfree pro hovory Jabra přidala netradiční funkce, jako je měření tepu či osobní trenér. My jsme jako první v ČR měli možnost zařízení vyzkoušet a přinášíme vám tak první dojmy z jeho užívání.

Jabra Pulse Sport 7Jabra Pulse Sport 10

Malý a šikovný

Jestli Jabra něco umí, jsou to právě bezdrátová zařízení s Bluetooth. Sluchátka, reproduktory či špunty do uší, výrobce zvládne technologii bezdrátového přenosu zvuku vtěsnat kamkoliv. Když se nám tedy do rukou dostala sluchátka Pulse, první co nás zaujalo, bylo nepochybně miniaturní zpracování.

Jabra Sport Pulse

Váha 16 gramů a rozměry 18 x 21 x 32 mm opravdu nejsou mnoho. Na první pohled až člověk zauvažuje, zda zde může nějaká baterie a Bluetooth 4.0 čip opravdu být. V miniaturním těle však nechybí a mj. se zde vešel napájecí microUSB konektor, NFC pro snadné párování, mikrofon pro hovory, nezbytné ovládací prvky, baterie a dokonce i optický senzor srdečního tepu.

Napsali jsme o dalších produktech Jabra:

Jabra Sport Pulse Man

Obsah balení

Vedle miniaturních sluchátek výrobce do balení přidal elegantní skořepinové pouzdro pro nošení v kapse, které v menších obměnách nalezneme i u dalších produktů společnosti (handsfree apod.). Dále nechybí manuál, kód pro registraci sportovní aplikace a nezbytný napájecí microUSB kabel.

Jabra Pulse Sport 18

Vzhledem k tomu, že se jedná o tzv. špunty do uší, asi těžko by všem uživatelům pasoval jeden rozměr gumových nástavců. V balení se proto nachází hned čtveřice různě velkých koncovek - od obřích po miniaturní. Vedle toho zde hledejme čtveřici tzv. Earwings ramének. což je kus gumy obalující tělo sluchátek, jenž zároveň pomáhá udržet špunty v uších. Posledním doplňkem jsou spony pro stažení přebývajícího spojovacího kabelu mezi sluchátky.

Jabra Pulse Sport 16Jabra Pulse Sport 9

Samotná sluchátka jsou propojena kabelem, v jehož pravé části se nachází ovládací prvek pro ovládání hlasitosti a správu hovorů. Na zadní straně levého sluchátka nalezneme tzv. Sports tlačítko. To je zde připravené pro aktivaci tréninku, vyslechnutí informací v průběhu měření aktivity a následné pozastavení měření sportovního výkonu. Není tedy nutné sluchátka neustále držet ve sportovním režimu a monitorovat svůj tep, pokud si chcete pouze pustit hudbu v MHD.

Sluchátka drží jako přikovaná

Zmíněná raménka Earwings mají na svém konci zvláštní gumový výstupek. Vzhledem k poměrně složitému tvaru se uživatel možná i bude muset zamyslet, jak vše vlastně správně nasadit.

Jabra Pulse Sport 12Jabra Pulse Sport 11

Gumový výstupek Earwing slouží právě k tomu, aby sluchátko nevypadávalo. Je proto nutné jej pečlivě napasovat do záhybu ucha, kde potom díky pružnému materiálu pevně drží. Přebytečný kabel spojující jednotlivé špunty poté stáhnete sponou z balení a následně můžete skotačit jak chcete a k vypadnutí špuntů jen tak nedojde.

Pulse Accessory 420

Není nutné se děsit, pokud Pulse na první pokus v uších nesedí. Stačí zvolit jiné nástavce dodávané v balení - k dispozici jsou velké, střední, malé i opravdu miniaturní. Bát se samozřejmě nemusíte ani toho, že by sluchátka poškodil pot a bez problémů vydrží i hrubší zacházení - na podobné situace výrobce certifikací IP55 myslel. Neměl by tedy vadit prach ani lehké namočení.

Párování je díky NFC hračka, snadné je to i bez něj

Jedna z funkcí, kterou jsme u takto malého zařízení nečekali, je NFC párování. Technologie Near field communication umožní provést párování zařízení pouhým přiložením ovládacího prvku sluchátek k chytrému zařízení s integrovaným čipem. U nás párování se smartphonem Huawei Ascend P7 proběhlo díky NFC během okamžiku i bez klikání a hledání okolních zařízení.

Jabra Pulse Sport 3Jabra Pulse Sport 13

Sáhnout lze ale samozřejmě i po běžném nalezení a spárování okolních Bluetooth zařízení. Problém pro Pulse není ani připojení několika zařízení naráz. V našem případě jsme zkoušeli přehrávání hudby z chytrých hodinek a tracking GPS dat, přičemž obě tato zařízení komunikovala s headsetem najednou.

Baterie vydrží i na maraton

Ačkoliv je integrovaná baterie rozměrově velmi malá, vystačí podle slov výrobce na 5 hodin poslechu hudby a hovorů. Jabru za férově uvedenou výdrž musíme pochválit. Sluchátka opravdu v běžném poslechu hudby zvládají kolem 4,5 hodiny a i při delším výletu by tak měla bohatě posloužit.

Jabra Sport Pulse Wireless Productpage 02 420

V pohotovostní době pak vydrží až 240 hodin - číslo uvádí dobu, po kterou vydrží být sluchátka zapnuta v pohotovostním režimu a nepřehrávají. Výdrž při telefonování také přibližně odpovídá zmíněným 4,5 hodinám.

Aplikace vám bude trenérem

Dodávaná aplikace Jabra Sport Life je jakýmsi osobním trenérem. Majitelé iOS a Androidu mohou sáhnout po bezplatné instalaci z marketů, bohužel nebylo tradičně myšleno na Windows Phone. Po instalaci se aplikace zeptá na nezbytné údaje o uživateli (váha, věk, výška), změří vám cvičně tep v sedě a poté vás donutí si několik sekund zaskákat.

Jabra Osobni Trener Cdr 3 0Jabra Osobni Trener Cdr 2 0Jabra Osobni Trener Cdr 9 0

Po kalibraci se pak můžete pustit do tréninku, kde přichází ta pravá zábava. Po volbě druhu cvičení stačí vložit mobil do kapsy a vyběhnout/vyjet/zkrátka začít cvičit. Aplikace zaznamenává data z GPS, vedle toho sleduje srdeční tep a nakonec vám dává zpětnou vazbu na vaše výkony. Audio trenér je zajímavým zážitkem a pokud vám nebude vadit absence české lokalizace jedná se o užitečnou pomůcku.

Jabra Osobni Trener Cdr 16 0Jabra Osobni Trener Cdr 15 0Jabra Osobni Trener Cdr 17 0

Po doběhnutí si uživatel může zobrazit přehledné statistiky, svou trasu na mapě, počet spálených kalorií apod. Nastavit si ještě před vyběhnutím lze cíle, do kterých vás pak bude audiotrenér doslova hnát. Díky měření srdečního tepu je Jabra Sport Pulse zajímavou pomůckou pro ty, kteří chtěji shodit nějaká ta kila či zefektivnit svůj trénink. K efektivnímu spalování tuků totiž dochází až při určité tepové hladině a díky monitoringu a hlasovým pokynům trenéra se v ní snadno udržíte.

Měření tepu z ucha

Monitoring srdečního tepu umístěný v uchu je dobrý nápad. Když jsme totiž testovali nové hodinky Moto 360, mluvili jsme o vestavěném optickém senzoru tepu. Ten se snaží snímat na zápěstí, kde nejsou podmínky zrovna ideální. Na uchu nepřekáží chlupy a kůže je obecně mnohem jemnější, tudíž je i měření spolehlivější.

Jabra Sport Pulse

V nejbližších dnech se můžete těšit na srovnání přesností senzorů v hodinkách, sluchátkách i profesionálním přístroji.

Zvukový výstup

Když jsme při běhání zkoušeli běžná špuntová sluchátka, trpěla neduhem přenášení vibrací z kabelu do sluchátek. Vzhledem k tomu, že u Pulse žádný dlouhý kabel není, tento problém odpadá. Špunty po zatlačení do ucha velmi dobře izolují okolní zvuk a výstup samotný je na vysoké úrovni.

Jabra Pulse Cdr Preview 5Jabra Pulse Cdr Preview 6

Velký dynamický rozsah potěší, zvukový výstup umí být dostatečně hlasitý a na pozadí není slyšet žádný šum známý z bezdrátových handsfree. Basy a středy jsou vyvážené, o něco ostřejší jsou při poslechu výšky. Obecně je dojem z poslechu velmi dobrý a jsme rádi, že to výrobce zbytečně nepřehnal s basy, což byl jeden z neduhů u modelu Revo.

Sluchátka s aktualizacemi firmwaru

Že se jedná o chytřejší kousek elektroniky značí i možnost aktualizací sluchátek. Na oficiálních stránkách si zvolíte lokalizaci a OS vašeho PC a můžete Sport Pulse přes micro USB naučit novým kouskům. Vzhledem k tomu, že již nyní toho umí tyto chytré špunty mnoho, jsme zvědaví, s čím výrobce dorazí. Pravděpodobně se bude jednat o nové lokalizace a hlášky osobních trenérů (čeština bohužel chybí) a zpřesnění senzorů či optimalizace výdrže.

Jabra Pulse Cdr Preview 7

Jde se sportovat - Pulse provětrá vás i vaši peněženku

Novinka je ideálním společníkem především pro sportovce. Je jedno, zda jste nadšeným běžcem, lyžařem, vyznavačem fitness či aktivním turistou. Dodávaná aplikace je připravená na nejrůznější situace a neztratí se ani v porovnání se službami typu Endomondo, se kterými jsou sluchátka také kompatibilní.

Jabra Sport Tep 1

Jabra Sport Pulse Wireless pak nabídne dostatečnou výdrž po dobu běžné fyzické aktivity a příjemný bonus v podobě měření srdečního tepu. Bezdrátovému provedení není co vytknout, vše na hlavě perfektně sedí a zvuk je kvalitní.

Větší vadou na kráse je ovšem cena, pohybující se kolem 5 000 Kč, což je i za hi-tech špunty mnoho a ne každý si je bude moci dovolit. Uživatel by měl zvážit, zda využije model s měřením srdečního tepu a osobním trenérem a pokud ano, jsou Sport Pulse dobrou volbou.


Reklama
Opravdu chytré špunty pro sportovce s měřením srdečního tepu
Cena: 4 990 CZK*
Jabra logo

Jabra Pulse Nahled


* orientační cena platná k publikačnímu dni tohoto preview v českých eshopech

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Změří srdeční tep a nepotřebují kabely: Chytrá sluchátka Jabra Sport Pulse s NFC

Pondělí, 1 Prosinec 2014 - 21:17 | Tarman | K soutěži. Ufff, ani nevíte jak jsem se lekl,...

Zobrazit diskusi