CDR.cz - Vybráno z IT

Jak Google Mapy předpovídají čas příjezdu pomocí AI?

Google Mapy zapojují umělou inteligenci od DeepMind, aby co možná nejpřesněji dokázaly předpovídat dopravní situaci jednotlivých úseků a zároveň i váš čas příjezdu. Jedná se o složitý proces, který zabere i několik terabajtů.

Zdroj

Google Mapy jsou možná nejpoužívanější navigací vůbec. Svoji popularitu si získaly zejména tím, že pomocí svých algoritmů umí předvídat nadcházející dopravní situaci, čímž dokáže řidičům ulevit od čekání v nekonečných kolonách.

Za jeho nástroje a jejich přesnost může dle vyjádření Google společnost DeepMind. Pro výpočet vašeho příjezdu pak Google spolu s DeepMind využívají hned několik faktorů, jak například kvalitu silnice, množství zatáček, stoupání, atd. Může se tak stát, že vás mapy raději povedou přes delší dálnici než kratší úsek po vesnicích, protože to je zkrátka rychlejší. 

Zdroj

Google navíc pro jednotlivé úseky a shluky přilehlých ulic na Mapách vytváří speciální individuální neuronovou síť, nazývanou Graph Neural Network, která pak předpovídá provoz pouze pro daný úsek a čerpá z terabajtů dat. Google zkrátka dělá vše, aby předpovědi příjezdu byly co možná nejpřesnější.

Diskuse ke článku Jak Google Mapy předpovídají čas příjezdu pomocí AI?

Úterý, 8 Září 2020 - 20:26 | rman | Kdyby si mistr Francesco dal aspon trosku prace a...

Zobrazit diskusi