CDR.cz - Vybráno z IT

Můj první chytrý telefon: Android a Samsung Galaxy S4 [2]

samsung-galaxy-s4
Nedávno jsem se rozhodl, že přišel čas mého prvního smartphonu. Abych se prý rozhodl správně, kluci z redakce mi na zkoušku objednali čtyři platformy, dnes čtete první zpověď ze zkušeností na Androidu na Samsung Galaxy S4.

Kapitoly článků

2.  Zkušenosti se Samsung Galaxy S4

Smartphone Samsung Galaxy S4 je obecně považován za vlajkovou loď Androidu a přímou konkurenci iPhonu 5 od Apple. Čistě parametricky na tom není vůbec zle, vlastně strká do kapsy většinu konkurence (kompletní specifikace níže).

Samsung Galaxy S 4 - v černé

Galaxy S4 má ze všech testovaných jednoznačně nejvýkonnější procesor i grafiku a největší displej s největším rozlišením a neskutečným 441 DPI. To je společně s Androidem bohužel poněkud smrtící kombinace pro jeho baterii, byť i tu má ze všech největší. 6 dní je naprosté maximum, ale stačí pár aplikací na pozadí komunikující skrze WiFi nebo mobilní data a jsou z toho dny 2. Trocha toho používání a noc tráví v nabíječce (zato mu stačí jen 2 hodiny). 

20

Skvělým testem je Real Racing 3, prý totálně neoptimalizovaná hra od EA, která tedy vypadá skvěle, ale tady si ji zahrajete nejvýše 4 hodiny a ahoj. V tu chvíli je přístroj i dosti teplý (48°C). Chlazení není žádné, proto ten osmijádrový Exynos uhořel. Navíc jsem si nejdřív říkal, že ten rastr v Real Racing 3 je nějaký velký na FHD, a pak jsem zjistil, že v EA to pěkně odflákli a hra se renderuje v bůhvíjakém HD a upsampluje (přitom 2D je ve FHD). A bonus FullHD displeje je fuč. A i při tom to v naproti ostatním výkonné grafice občas pěkně škube.

21

Systém jako takový je silně modifikovaný a v základu dostanete 5 naplněných ploch. Jak s tím naložíte a zda to všechno přeskládáte už je na vás. Já musel polovinu aplikací vyházet a stejně jsem se nedobral požadovaného výsledku. Raději bych čistý Android OS, protože tam by aspoň nebyl problém s aktualizací. KitKat Android 4.4 pro Galaxy ještě není a kdo ví, jestli vůbec bude. A taky by fungovala inteligentní zkratka pro screenshot. Na Samsungu se to dělá tak, že po displeji přejedete bokem dlaně (to ještě musíte povolit). Je to hezké, rovnou si ho trochu přeleštíte.

Pokud jde o telefon jako zařízení, no je to pěkné pádlo a docela blbě se drží a ovládá jednou rukou – je největší ze všech. Je to asi o zvyku, ale stejně to není zrovna zdravé pro zápěstí. Samsung je navíc tak hodný, že tlačítka aplikací, která by byla dobrá dole (kde jsou i ostatní tlačítka a typicky palce) například zrušit a uložit, jako naschvál dal nahoru, takže palce určitě procvičíte.

Samsung Galaxy S 4 - foto

Na druhou stranu je smartphone tenký, byť o čtvrt milimetru prohrává s iPhonem. Prohrává s ním i ve hmotnosti, ale těžký vůbec není a díky větší ploše a teplým plastům působí dokonce jako lehčí. Šasi ale není zrovna žádná sláva – plastové kryty vržou a vůbec se smartphone docela kroutí. Za ty peníze fakt vypadá jako plastová hračka. Lacině působí i tlačítka a při držení jednou rukou téměř vždy s tlačítkem pro odemknutí/uzamknutí obrazovky stisknete i tlačítko snížení hlasitosti. Dotyková tlačítka zpět a kontextová nabídka jsou také citlivá až moc a stisknete je i když nechcete. Ale to je o zvyku.

Samsung Galaxy S 4 - záda, bok, předek

No a nenadchnou ani zvukové schopnosti, které se tak nějak staly samozřejmostí každého mobilu. Reproduktor je vzadu, což absolutně nechápu, takže zvuk který slyšíte záleží na tom, kde a jak smartphone držíte. V žádném případě ale nečekejte zvukovou věrohodnost, ani pokus o bassy. Sluchátkový výstup na tom není o moc lépe (při otáčení konektoru v něm šustí) a sluchátka „v balení“, byť jde o špunty, jsou docela neergonomická, z uší je vyžene i vítr a bassy od nich moc nejdou. Ale možná je to v uších.

Samsung přehrávač je navíc tak úžasný, že při otočení displeje dolů většinou zastaví hudbu i video. Bezva. K nastavení se v té tuně balastu nedá doklikat, ale všechno nalezené jsem vypnul, včetně „Big Samsung tě vidí“ funkce, která se snaží detekovat, zda se na displej díváte nebo ne, zda kývete hlavou nebo ne a vlastně ve výsledku nepozná a nedělá nic, kromě konzumace energie. Však nad displejem jsou hned 4 různé senzory, které design vůbec nevylepšují.

Níže k nahlédnutí ukázka schopností 13 MPx fotoaparátu:

Galaxie_denGalaxie_nocGalaxie_bleskGalaxie_šero
Samsung v noci trochu šumí, v šeru je prakticky nepoužitelný. Na displeji nic neukáže a ani nezaostří. Ostatní jsou na tom lépe.

Na implementaci Androidu v podání Samsungu jsem tedy našel jedinou výhodu: dostanete ten nejvýkonnější aktuálně dostupný hardware. Dostanete obrovský výkon a skvělý displej. I když. Grafika Adreno 320 je řádově výkonnější oproti 225 ve „zbytku světa“, přitom i zde škube Real Racing 3 (Melbourne) snad i více, než jinde. To už ale nebude chyba hardwaru, to bude v Androidu a všem, čím ho Samsung vyšperkoval.



Výrobce Samsung
Model Galaxy S4
Operační systém Android 4.2.2
Rozměry 136,6 x 69,8 x 7,9 mm
Hmotnost 130 g
Procesor Snapdragon 600, 4x 1,6 GHz
Grafika Adreno 320
Operační paměť 2 GB
Vnitřní paměť 16 GB
Vnější paměť microSDXC
Displej 1080x1920 px, 4,99", S-AMOLED
Ochranné sklo Gorilla Glass 3
Moderní sítě 3G, LTE, 4G
BlueTooth 4.0
WiFi 802.11a/b/g/n
Konektivita micro USB 2.0
Senzory proximity, gyroskop, akcelerometr, světelný, NFC, barometr, infraport
 
GPS A-GPS, digitální kompas, Glonass
Rozlišení fotoaparátu 13 MPx
Blesk LED
Přední kamera 2 MPx
Další informace autofocus, FullHD video, stabilitace obrazu, HDR
Baterie 2600 mAh Li-ion
Očekávané vlastnosti 3,5 mm jack, WiFi hotspot, DLNA
Další vlastnosti notifikační dioda, Wi-Fi Direct
 
SIM formát micro
Cena 15 490 kč

Poděkování:
 

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme internetovému obchodu Alza.cz:
Alza

www.alza.cz

 

 

Kapitoly článků
2.  Zkušenosti se Samsung Galaxy S4

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Můj první chytrý telefon: Android a Samsung Galaxy S4 [2]

Sobota, 14 Prosinec 2013 - 16:07 | Tomáš Bohuněk | +1 Kolik dat se o mě asi Google (a jiní mini...
Sobota, 14 Prosinec 2013 - 12:44 | Šimon Pánev | Nj i mě pár měsíců celkem fungoval. Problémy...
Sobota, 14 Prosinec 2013 - 12:36 | Šimon Pánev | moje řeč, nenapsal bych to lépe
Sobota, 14 Prosinec 2013 - 12:31 | Šimon Pánev | Nejde ani tak o vypínání appek, jako spíš že se...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 23:41 | Tomáš Bohuněk | Takže kde máme lži? :)
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 23:38 | Tomáš Bohuněk | O čem konkrétně mluvíme? O tom, že si Android...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 23:38 | Tomáš Bohuněk | Nešlo o zkomolený kov, ale o titanium jakože...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 23:36 | Tomáš Bohuněk | No pokud mi nový smartphone, obnovený do továrky...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 23:33 | Tomáš Bohuněk | Je krásné, jak článek rozdělil čtenáře na dvě...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 23:32 | Tomáš Bohuněk | Fajn, to tlačítko je pro mě novinka, ale k čemu...

Zobrazit diskusi