CDR.cz - Vybráno z IT

Jak neprokrastinovat? 5 aplikací a nástrojů, které pomohou s flákáním

nepřehlédněte
Máme pro vás 5 šikovných pomocníků, kteří vám pomohou vyvarovat se prokrastinaci. Tak neodkládejte čtení na později a ponořte se do našeho článku ještě dnes!

Zatímco prokrastinujete, vždy máte někde vzadu ve své mysli vykřičník, že byste měli pracovat, a tak se nedokážete nikdy úplně uvolnit, dokud onu práci neprovedete. Výzkumník a mluvčí Pierse Steel tvrdí, že do určité míry prokrastinuje 95 % populace a ačkoliv je uklidňující vědět, že v tom nejsme sami, stále nás to dokáže pořádně brzdit.

Je prokrastinace totéž jako lenost?

Ne, prokrastinace a lenost nejsou totéž, i když mohou mít podobné důsledky.

Prokrastinace je tendence odkládat úkoly, které bychom měli udělat, na pozdější dobu. Lenost je stav, kdy nemáme chuť nebo motivaci dělat vůbec žádnou práci nezávisle na její důležitosti nebo složitosti.

Co je to prokrastinace?

Jedná se o dočasný způsob, jak se vyhnout nepříjemným úkolům. Pokud se touto cestou vydáme, často je následkem zvýšený stres, snížená produktivita a špatný spánek. Týkat se to může různých oblastí života, ne jen práce a školy, ale i osobních úkolů nebo plánování.

Jaké jsou příčiny prokrastinace?

Příčin je hned několik. Může to být:

  • nedostatek motivace
  • strach z neúspěchu
  • nejasný cíl úkolu
  • nedostatečná sebedisciplína
  • perfekcionismus (když se člověk bojí, že jeho výsledek nebude dokonalý)
  • nedostatek zájmu o danou činnost

Většina lidí se občas dostane do situace, kdy prokrastinuje. Pokud je toto chování ale častější, může mít závažnější dopady na životní a pracovní výkonnost.

Jaké jsou důsledky prokrastinace?

Důsledky mohou zahrnovat zvýšený stres, nižší produktivitu, spěchání, nižší kvalitu výsledků a občas i konflikty s ostatními, kteří byli na výsledcích či termínech závislí.

Jaké existují druhy prokrastinace?

Druhů prokrastinace je několik a dotýkají se širokého spektra oblastí. Mezi nejznámější patří:

Behaviorální a rozhodovací prokrastinace

Tato klasifikace rozlišuje mezi odkládáním samotné práce (behaviorální prokrastinace) a odkládáním rozhodnutí ohledně práce (rozhodovací prokrastinace). Lidé trpící rozhodovací prokrastinací se mohou například dlouho nerozhodovat, jaký úkol začít nebo jakým způsobem jej dokončit.

Prokrastinace ve vztahu k perfekcionismu

Lidé s touto formou prokrastinace mají tendenci odkládat úkoly kvůli strachu, že jejich výsledky nebudou dokonalé. Odkládají práci, protože se bojí neúspěchu nebo nesplnění vysokých standardů.

Zábavná prokrastinace

Tento typ známe asi všichni. Namísto povinností máme v ruce telefon a sjíždíme reels, hrajeme hry na počítači nebo jdeme raději s přáteli ven. Tedy vyhýbáme se nepříjemným úkolům a raději svůj čas trávíme příjemnějšími aktivitami.

Chronická prokrastinace

Je závažnější forma prokrastinace, která se projevuje jako opakující se a dlouhodobý vzorec odkládání úkolů a povinností. Lidé, kteří trpí chronickou prokrastinací, mají tendence opakovaně odkládat důležité úkoly, i když jsou si vědomi jejich důležitosti a vědí, že by je měli dokončit. Takové chování může mít negativní dopad na produktivitu, psychický stav a celkovou životní kvalitu.

Krátkodobá prokrastinace

Krátkodobá prokrastinace je obvykle spojená s konkrétními situacemi či úkoly. Oproti chronické prokrastinaci je dočasná.

Uvědomte si, že prokrastinujete

Uvědomění je prvním krokem pro úspěšné odhalení prokrastinace. Pomůže vám to zlepšit vaši výkonnost a pracovat efektivněji. Jenže jak zjistit, že se jedná o prokrastinaci? Máme pro vás několik způsobů, které vám pomohou tuto tendenci odhalit:

  • Pokud si uvědomíte, že jste strávili delší dobu nad zbytečnými úkoly, nebo že jste místo práce ztráceli čas nad neefektivní činností.
  • Pokud si všimnete, že se často odvracíte od úkolů, například si hrajete s telefonem, projíždíte internet nebo se zapojujete do jiných nepodstatných aktivit.
  • Když se cítíte vinni nebo frustrovaní kvůli tomu, že jste opět neudělali něco, co jste měli.
  • Když se snažíte vyhýbat důležitým úkolům a místo toho dáváte přednost méně náročným.
  • Pokud si často hledáte výmluvy nebo důvody, proč úkol nemůžete začít dělat nebo proč ho nemůžete dokončit.

Je důležité tyto znaky sledovat a pracovat s nimi. V momentě, kdy zjistíte, že prokrastinujete, můžete začít hledat způsoby, jak se s tím vypořádat, a přestat honit lelky nebo skládat rubikovou kostku jen proto, abyste si omluvili další hodinu nic nedělání. 

Jak se zbavit prokrastinace?

Jedná se o náročnou cestu, ale není to nemožné. Vhodné přístupy a trpělivost vám pomohou zvládnout vaši prokrastinaci. Máme pro vás 9 tipů:

  1. Jak už jsme psali výše, uvědomte si, že prokrastinujete a pokuste se pochopit důvody, které za tím stojí.
  2. Stanovte si jasné cíle a zaměřte se na jejich splnění.
  3. Pokud máte před sebou více větších úkolů, rozdělte je na menší a postupně je odbavujte.
  4. Vytvořte si plán, ve kterém si úkoly zorganizujete a stanovíte čas, který nad nimi strávíte.
  5. Pracujte v časových blocích. Nastavte si například 45 minut na práci bez rušení a poté si udělejte krátkou přestávku.
  6. Odměňujte se. Pokud vás bude po dokončení úkolu čekat odměna, jistě se zvýší motivace k jeho dokončení.
  7. Minimalizujte rušení během pracovní doby. To znamená vypnout telefon, sociální sítě a věnovat se plně jen svému úkolu.
  8. Překonejte svůj perfekcionismus a i když nebude výsledek vaší práce občas dokonalý, neodkládejte ji.
  9. Pokud bojujete s dlouhodobou prokrastinací, nebojte se obrátit na profesionálního terapeuta nebo kouče, kteří vám pomohou.

Nečekejte, že se prokrastinace vyřeší přes noc. Je důležité ve své činnosti vytrvat a být trpělivý. Výsledky se brzy dostaví.  

  • Čtěte také o prokrastinačních zkušenostech amerického autora komiksů Jorge Chama.

Aplikace, které pomohou s bojem proti prokrastinaci

Všimli jste si na sobě, že často odkládáte nějaké úkoly a rádi byste s tímto nešvarem zatočili? Kromě šikovných organizérů času existují i mobilní aplikace, které vám proti prokrastinaci pomohou. Máme pro vás hned 5 tipů na nejlepší z nich

  1. Freedom
  2. Todoist
  3. Forest
  4. Focus@Will
  5. Focus to do

1. FREEDOM

Počínaje jednou z nejpřísnějších aplikací proti prokrastinaci, a tou je Freedom. Používá se spíše na počítačích Mac a Windows než na telefonech a pomáhá soustředit se tím, že odřízne přístup ke konkrétním webovým stránkám v době, kterou si předem určíte. Pokud jste tedy závislí na sledování videí na YouTube, brouzdání na Facebooku či neustále hledáte výhodné nabídky na e-shopech, tak tato aplikace může být dobrou metodou, jak zůstat u úkolu.

2. TODOIST

Todoist, používaný více než 13 miliony lidí po celém světě, je jednou z nejoblíbenějších aplikací pro zvýšení produktivity jak mezi uživateli stolních počítačů, tak i mobilních zařízení. Jedná se o výkonnou aplikaci se seznamem úkolů, která vám pomáhá uspořádat a naplánovat úkoly pro daný den. Lze na ní vytvářet dílčí úkoly, přidávat úrovně priority, nastavovat opakující se úkoly a dokonce pozvat přátele nebo kolegy, aby s vámi úkoly sdíleli.

 

3. FOREST

Jako gamifikovaná aplikace pro zastavení prokrastinace je Forest skvělým způsobem, jak se motivovat, abyste se soustředili. Pokaždé, když zahájíte režim soustředění, zasadíte v aplikaci strom, a zatímco pracujete, strom roste přímo na vaší obrazovce. Pokud však aplikaci během relace opustíte, váš strom nenávratně odumře.

Dokončením vašich soustředění můžete časem vypěstovat celý les. Není to jen vizuálně přitažlivé, ale povznášející vyjádření toho, kolik práce se vám podařilo udělat. Váš les má také skutečný dopad. Čím více jich pěstujete, tím více „coinů“ můžete v aplikaci vydělat a pomocí nich tým aplikace zasadí skutečné stromy.

Aplikace je k dispozici pro iOS, Android a jako rozšíření pro Firefox a stojí jednorázový poplatek 99 Kč s volitelnými nákupy v aplikaci. 

4. FOCUS@WILL

Na základě neurovědního výzkumu Focus@Will používá ke zvýšení koncentrace hudbu. Výběr zahrnuje různé žánry, od barokního klavíru a ambientní hudby až po Electro Bacha a funky beaty Alpha Chill.

Podle výzkumu může aplikace prodloužit dobu soustředění o 200 – 400 %. Nabízí také funkci časovače a sledování produktivity. Doporučení kanálu vám pomůže vybrat tu správnou hudbu pro vaše potřeby v závislosti na typu vaší osobnosti, druhu úkolu, který řešíte, a na tom, zda se potýkáte s problémy duševního zdraví, jako je ADHD.

Focus@Will je k dispozici pro Android i iOS a jako webová aplikace. Předplatné začíná na 69 USD (cca 1500 Kč) ročně.

 

4. FOCUS TO-DO

Focus To-Do kombinuje techniku Pomodoro s funkcemi seznamu úkolů. Pokud jste se s tím ještě nesetkali, Pomodoro je jednou z nejúčinnějších technik produktivity, která používá 25 minutové pracovní relace proložené pětiminutovými přestávkami.

Focus To-Do je skvělá v tom, že umožňuje vytvářet seznamy úkolů, přiřazovat k nim termíny a následně je procházet a plnit pomocí Pomodoro techniky.

Aplikace je dostupná na všech hlavních platformách, včetně chytrých hodinek. Vaše úkoly tedy budou synchronizovány napříč zařízeními. Základní aplikace je zdarma a prémiové plány začínají na 2,99 $ (cca 69 Kč) měsíčně s možností doživotní licence za cenu 8,99 $ (cca 200 Kč).

A jaké nástroje využíváte vy? 

Diskuse ke článku Jak neprokrastinovat? 5 aplikací a nástrojů, které pomohou s flákáním

Čtvrtek, 21 Duben 2022 - 21:39 | Gaunter | Stačí pozrieť na susedovho syna. 35 ročný chlap...
Středa, 20 Duben 2022 - 20:39 | Derryk | Jak se znám, tak jsem právě objevil 5 aplikací u...
Středa, 20 Duben 2022 - 20:07 | LipcaCZ | Meh, přečtu si to až později... :)
Středa, 20 Duben 2022 - 14:39 | Pepaja | Nepotřebuju aplikaci, aby mi pomáhala s flákáním...

Zobrazit diskusi