CDR.cz - Vybráno z IT

Zaujalo nás: Víte, co to jsou kvantové počítače? Videa nabídnou netradiční odpověď

800px-DWave_128chipcd
Známý americký tvůrce komiksů si na paškál vzal segment Quantum Computing a vytvořil o nich video. Jak to dopadlo, proč jsou jeho komiksy oblíbené a která další netradiční videa natočil se dozvíte v dnešním článku.

Říká vám něco spojení PHD Comics? Daná zkratka zde sice neznamená onen akademický titul (byť tato podoba jistě má svůj účel), nýbrž "Piled Higher and Deeper". Jedná se o novinový a webový komiks tvořený americkým umělcem čínsko-panamského původu jménem Jorge Cham už od roku 1997. Jorge získal titul PhD v oboru mechanického inženýrství z prestižní univerzity ve Stanfordu.

komiksphd

Zabýval se mimo jiné také prokrastinací, viz jeho video The Power of Procrastination, propírající eventuální pozitivní stránky této pro mnohé až chorobné činnosti. Sdílí též své prokrastinační zkušenosti jakožto vysokoškolský student a tvůrce komiksu. V něm se Jorge svým osobitým stylem a vtipem zaměřuje na co jiného, než na univerzitní život, obtíže vědeckého výzkumu, nebezpečí prokrastinace, či vztah mezi studentem a jeho vedoucím. Pro rozšíření obzorů to není špatné.

cdJorge_Cham_at_UIUC_by_Ragib

Videa, která pobaví i poučí - angličtinu procvičí

Před pár lety se Jorge Cham rozhodl rozšířit své portfolio a zabřednout ještě více do oblasti videí. Začal tedy vytvářet animované snímky, jejichž účelem je vždy něco vysvětlit, objasnit, a to pokud možno tak, aby to ideálně divákovi skutečně něco přineslo a předalo. To se mnohdy o leckterých pedagozích (čest osvíceným výjimkám!) zrovna dvakrát říci nedá.

Níže přinášíme video zaměřující se na odvětví "Quantum Computing", v animované formě se zde tedy probírají kvantové počítače a věci okolo nich. Autor při výrobě snímků vedl rozhovor s Johnem Preskillem, jedním z vedoucích představitelů Institute for Quantum Information and Matter, a Spirosem Michalakisem, doktorátem ověnčeným a poměrně mladým akademikem z California Institute of Technology, mimo jiné aktivním na poli TEDx.

Ve videu se zabývají nejen samotnou podstatou kvantových počítačů a až magickým slovem "qubit" (tzv. kvantový bit), ale také potenciálními budoucími problémy, které tento segment čekají. Hardcore příznivci oboru a ti skutečně praví geekové si nepochybně užijí debatu Preskilla a Michalakise nad tématem kvantové dekoherence.

Pokud by vám snad výše uvedené netradiční video na téma Quantum Computing nestačilo, nevěšte hlavu. Uvedu zde ještě jedno, byť ne tak kreslené a kreativní, přesto pro zájemce jistě informacemi nabušené. Jedná se o rozhovor s Ericem Ladizinskym, vědcem ze společnosti D-Wave Systems. Ano, je to ta společnost, se kterou nedávno podepsala smlouvu firma Lockheed Martin požadující vyvinout takové kvantové počítače, jež jí ulehčí od výpočetních problémů. Další podrobnosti o tom, jak jsou daní vědci daleko, naleznete např. zde. Eric v interview hovoří kupříkladu o historii vývoje prvních funkčních kvantových tranzistorů.

Ať už se o tento až tajemně znějící segment zajímáte či nikoliv, přesto za prozkoumání určitě stojí další videa od Jorge Chama a jeho populární komiks. Faktem však budiž, že Quantum Computing přichází a v budoucnu bude hrát stále podstatnější roli. Potenciál skýtá velký a bude-li jej patřičně využito, otevírají se nepřeberné možnosti.

Inu, když to bude mít pozitivní vliv i na mé oblíbené téma cestování do vesmíru, jedině dobře. Držíme palce.

DWave_Quantum_Computerscd

Mohlo by vás zajímat:

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zaujalo nás: Víte, co to jsou kvantové počítače? Videa nabídnou netradiční odpověď

Pondělí, 2 Září 2013 - 19:53 | Tomáš Bohuněk | ...a lidé už si všímají, že se to blíží... Ale...
Pondělí, 2 Září 2013 - 19:30 | jerry jerry56 | http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2333-google-...
Pondělí, 2 Září 2013 - 13:15 | Kert | Souhlasím. Prostě říkáte, že sice víte, když...
Pondělí, 2 Září 2013 - 01:51 | Txy | To sice ano, ale pokud chci někomu něco vysvětlit...
Neděle, 1 Září 2013 - 14:56 | DRK | A uvědomujete si, že to je přesně to (jen jinými...
Sobota, 31 Srpen 2013 - 08:02 | Jack FX | Uvědomujete si, že zatím byl postaven první...
Sobota, 31 Srpen 2013 - 01:15 | DRK | Obávám, že jak ty tak kolega před tebou jste...
Pátek, 30 Srpen 2013 - 19:15 | Tomáš Bohuněk | To první video má ale děsný "výklad" -...
Pátek, 30 Srpen 2013 - 15:36 | DRK | Problém skutečných kvantových počítačů je v tom,...

Zobrazit diskusi