CDR.cz - Vybráno z IT

Google cítí příležitost: chystá službu zaměřenou na rady, školení a pomoc online. Vydělat dá každému

googhangouts2trim
Online tržiště znalostí á la Google - rozhodně zajímavá business příležitost. Podívejme se, oč se jedná, co nabídne a jak z toho můžete profitovat i vy.

Podobný název, kořeny a stejného vlastníka - to jsou Helpouts. Oficiálně pro veřejnost zatím nespuštěny, přesto na pozvánky přístupny. O co se tedy jedná? Již dříve se objevila spekulace, že se vyhledávací gigant chystá spustit video platformu založenou na již fungujících Hangouts. To nyní lidé z Mountain View potvrzují.

Ti, kdož něco specifického umí (vyrábět, tvořit, vařit, kutit, provozovat apod.), mohou buď zdarma (chvála filantropům) nebo za poplatek nabídnout svůj um potenciálním zájemcům. Ti se tak přes Hangouts naučí něco nového a zároveň dají vydělat onomu školiteli. Nejenom však němu. Google vše samozřejmě nedělá jen tak pro nic za nic, z uskutečněných transakcí bude chtít provizi 20 %.

screen-shot-2013-07-24-at-5-00-39-am

Další možností, jak se zapojit, bude vytvořit si jakýsi kanál, kam se budou případní bezradní zákazníci obracet s případnými potížemi. Například problém s počítačem, nastaveními a jinými strastmi tak může být vyřešen i díky sdílení pracovní plochy mnohem snadněji. V čem nás tedy neuspokojí barevný vyhledávač, může převzít právě jeho dceřiná služba. Nabízí se letmé srovnání s About.com, wikiHow, či dalšími podobnými jak zahraničními, tak i českými portály jež se v posledních měsících vynořují. Přesto zatím trpí zejména nedostatkem známosti napříč internetovou populací.

Psali jsme o Google:

Participovat má být umožněno de facto každému, ovšem za předpokladu, že něco umí. Zamezení nepříjemnému hypotetickému scénáři, že své služby budou poskytovat všemožní rádoby odborníci a řekněme až šarlatáni, bude na základě autorizace samotným Googlem. Ten si tak od případných školitelů vyžádá potřebnou dokumentaci, licence či certifikáty dokládající, že jsou schopni skutečně fundovaně radit. Platby mají probíhat přes Google Wallet, provize tedy bude rovnou odvedena poskytovali.

helpouts

Předpokládané datum spuštění známo, natož potvrzeno není, přesto je možnost se zaregistrovat alespoň za účelem být informován o novinkách a eventuelním otevření. Služba je propojena se sociální sítí Google+, zatím bez bližších podrobností. Jak uvádí sami autoři, jejím cílem je spojit lidi potřebující pomoc s těmi, kdo ji mohou poskytnout a to prostřednictvím živého videopřenosu, kdykoliv a kdekoliv. Zdali a jak se to podaří teprve uvidíme.

Mohlo by vás zajímat - Google služby:

Zatím se mrkněte na doprovodné video níže komentující princip a nabízející inspiraci na případné služby. (Vyskytne se v něm i vcelku sympatická a soustředěná gymnastka.) Studenti mohou být skutečně významnou cílovou skupinou ať už z hlediska poptávky či nabídky. 

Sekce, v nichž bude možné nabízet či si požádat o radu, jsou následující: Home & Garden, Computers & Electronics, Health & Counseling, Nutrition & Fitness, Fashion & Beauty, Art & Music, Cooking and Education. Odbornost je vyžadována pro každou z nich. Provozovatel zatím teprve nabírá ony radící experty, což je i zřejmě implicitní faktor ovlivňující, kdy bude vše spuštěno.

Snímek-obrazovky-2013-08-22-v 10.43.44-612x296

Mohlo by vás dále zajímat:

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google cítí příležitost: chystá službu zaměřenou na rady, školení a pomoc online. Vydělat dá každému

Pondělí, 26 Srpen 2013 - 07:42 | AndyF1 | Know how sa sice ceni ale pokial bude dost...
Sobota, 24 Srpen 2013 - 21:02 | Misko Uško | "Nabízí se letmé srovnání s About.com,...

Zobrazit diskusi