CDR.cz - Vybráno z IT

Jaký by byl internet bez Googlu?

Internet bez Googlu - úvodní foto
Produkty a služby od Googlu už se staly běžnou součástí našeho internetového života. Minulý pátek jsme ale mohli vidět, jaký chaos nastane, když přestanou na pár minut fungovat. Jak by to pak vypadalo, kdyby Google spadl úplně? Našli bychom funkční alternativy?

Internet se stal bezesporu tím nejpoužívanějším a nejvýznámějším médiem dnešní doby a s jeho postupným rozšiřováním vzniklo během posledního desetiletí mnoho služeb, které dnes považujeme za naprostou samozřejmost. Mezi jedny z nejvýznamějších pak patří i ekosystém od Googlu s mnoha navzájem propojenými službami, jako je například hojně používaný Gmail, cloudové úložiště Drive, samotný vyhledávač či nejnavštěvovanější server se streamovanými videi YouTube, který je již od roku 2006 také v jeho vlastnictví. Většina z nás si zvykla tyto produkty od Googlu běžně používat a vzhledem k jeho velmi slušné garantované dostupnosti (minimálně) 99,9% nás ani nenapadne, že bychom je někdy mohli postrádat.

Internet bez Googlu - google down
V
ybrané reakce z Twitteru na páteční výpadek Googlu

I přes velmi dobré serverové zázemí se ale čas od času nějaký ten výpadek uskuteční a tím posledním byla několikaminutová nedostupnost Googlu minulý pátek. Ta sice nevyřadila všechny jeho služby, mezi těmi nedostupnými byl ale například právě i Gmail. Jak si jistě umíme představit, uživatelé si toho okamžitě všimli a začali atakovat Twitter zprávami typu „google is down, everybody panic“ či „come back Google“. Během chvíle si tak všichni uvědomili, že nenápadně vypadající výpadek může mít ve skutečnosti veliké následky, nedoručenými pracovními e-maily počínaje.

Problém byl během chvíle vyřešen a funkčnost celého Googlu se vrátila k normálu. Nás ale tato situace dovedla k zamyšlení, jak by vypadal internetový svět, kdyby přestal fungovat celý Google nebo hůře, pokud úplně zaniknul. Zkusíme si nyní tuto situaci nyní živě představit, popíšeme si o jaké důležité služby bychom přišli a zkusíme najít jejich alternativu z řad konkurenčních produktů.

Internet bez Googlu - logo

Servery spadly. Co teď ?

Pokud by nastalo totální zhroucení či vyřazení serverů z provozu, dotkla by se tato ztráta masivního počtu uživatelů a jestliže by měl problém delšího trvání, museli bychom se obrátit na jiné alternativy, které by mohly zrušené služby Googlu nahradit. Jelikož je pak Google i majitelem operačního systému Android, přišli bychom o jeho podporu či nové aktualizace. S odpojenými servery by pak nefungoval ani obchod Google Play, Music, Video a ostatní.

Internet bez Googlu - img1

Gmail nefunguje, holubi pošli

Mnoho uživatelů používá tuto bezplatnou emailovou službu i k pracovním účelům a pokud pomineme ztrátu důležitých osobních konverzací či fakturačních kopií z nákupů na internetových obchodech, může nám ve výsledku jeho disfunkce způsobit i ušlý zisk. Většina firem či živnostníků má ale odkoupená vlastní serverová úložiště s vyhrazeným emailovým prostorem.

Zpráva o nefungujícím velikánovi by jistě během pár hodin obletěla celý svět a my bychom si nejspíše dokázali problému všimnout poměrně za včasu, než by nám způsobil rozsáhlejší ztráty. Pokud ale máme veškeré emailové kontakty pouze na Gmailu, přišli bychom o ně a to by bylo opravdu nemilé.

Internet bez Googlu - gmail

Jedním z největších konkurentů Googlu je i Microsoft, který také nabízí poměrně rozsáhlou nabídku internetových služeb. Patří mezi ně vyhledávač Bing, úložiště SkyDrive či pošťák Outlook, který je náhradou za dřívější Hotmail. Právě ten bychom mohli zvolit jako jednu z alternativ, avšak u nás v tuzemsku nemá moc velikou oblibu. V naší zemičce by přišly v potaz spíše ryze české služby a tou nejznámější z nich je Seznam, mnohými přezdívaný jako „domovská stránka internetu“. Ať už na něj máte názor jakýkoli, stále je nejnavštěvovanějším portálem v Česku a jeho emailovou schránku vlastní bezmála 8 milionů aktivních uživatelů. Hodí se také podotknout, že minulý rok prošel email od Seznamu kosmetickou změnou a dříve kritizovaný a zastaralý vzhled byl obmněněn za modernější. Pro neomezenou schránku pak stačí zaslat aktivační SMS za tři koruny.

Hledá se vyhledávač

Vyhledávač od Googlu je rovněž hojně používaný, nicméně v Česku si stále drží majoritní postavení již zmiňovaný Seznam. Volba alternativního vyhledávače by pak padla nejspíše na něj. K dispozici máme ale i Bing od Microsoftu, zahraniční Yahoo! nebo české Centrum. V mnoha jiných zemích ale vyhledávač od Googlu předčil počet uživatelů tamějších portálů a i tato (často opomíjená) funkce by mnohým velmi chyběla.

Internet bez Googlu - seznam

S vyhledáváním pak souvisí i mapy, jejichž snímky mají na Googlu obstojnou kvalitu a už i v Česku se může většina velkých měst pochlubit pokrytím StreetView, kdy si můžeme dané místo zobrazit tak, jako bychom na něm opravdu stáli. Pokud se ale opět zaměříme pouze na Česko, kvalitnější a bližší snímky má u nás Seznam, který oproti Googlu nabízí i podrobnou turistickou mapu. Zbytek světa (až na pár míst) mapy od Seznamu nezobrazují a co se týče Evropy, zcela chybí satelitní snímky.

Kam se soubory?

S novou registrací Google účtu se vám automaticky vytvoří nejen profil na sociální síti Google+, která by mnohým jejím fanouškům chyběla také, ale získáme zdarma i 15GB prostor na cloudovém úložišti Google Disk. Ten v loňském roce nahradil dřívější Dokumenty (Docs) a nyní slouží jako hromadné úložiště jak pro vytvořené dokumenty, tak i vámi nahrané soubory z počítače. Od května pak nabízí sjednocený prostor dřívějšího úložiště a Gmailu (5 + 10 GB) a ukládají se v něm vámi přijaté či odeslané fotografie a soubory. Velmi oblíbená Picasa má sice své vlastní úložiště, jeho vlastníkem je ale rovněž Google a při poruše všech jeho serverů bychom přišli i o tuto oblíbenou fotogalerii.

Internet bez Googlu - cloud

Jako alternativní řešení pro nefungující Google Disk bychom mohli brát již zmiňované úložiště SkyDrive od Microsoftu, nabízející prostor o pěkné kapacitě 25 GB. Většina z nás zná ale i jiná a velmi oblíbená bezplatná úložiště – tím asi nejznámejším je Dropbox. Nabízí sice pouhé 2 GB základního prostoru, můžete jej ale několikanásobně navýšit díky speciálním akcím, kdy musíte dát Like stránce na Facebooku nebo si stáhnout originální program do počítače. Ve výsledku jsme pak schopni docílit uložiště o velikosti 25 GB, né-li větší. Zmíním ještě rovněž oblíbený Box, nabízející základní prostor o kapacitě 5GB.

Jedna sekunda na internetu - YouTube

Katastrofa potkala i YouTube

Se všemi servery vniveč by přestal fungovat i nejoblíbenější a nejnavštěvovanější server se streamovanými videi YouTube. Podle nedávných statistik se každou sekundou na tuto videoslužbu nahraje přes 3 dny videa a mnoho z nás si ji zvyklo používat namísto dříve běžného přehrávání uložených audio souborů v počítači – osobně YouTube navštěvuji tak často, že na svém disku nemám takřka žádná stažená alba a vystačím si pouze se streamovaným obsahem.

Hledání přijatelné náhrady za YouTube ale nebude tak jednoduché, jako u ostatních služeb. Žádný jiný video server (vyjma těch s erotickým obsahem :-)) nemá zdaleka takovou návštěvnost a oblíbenost – zejména, co se hudebních videoklipů týče. Z českých poměrů můžeme zmínit například „internetovou televizi“ Stream a z těch zahraničních například Vimeo. Takový server, který by nabízel stejné podmínky jako YouTube, ale nejsme schopni najít. Pokud by dnes popisovaná situace opravdu nastala, YouTube by bylo bezesporu jedním z nejvíce postrádaných dětiček od Googlu.

Internet bez Googlu - apps

Zpátky do reality

Pro ostatní okrajové služby, mezi které patří například překladač, blogovací systém Blogger, kalendář či sociální síť Google+ nebudeme v tomto článku hledat alternativu z důvodu jeho omezené délky, hodí se ale znovu zmínit, že při pádu Googlu bychom přišli o podporu oblíbeného operačního systému Android a o veškeré dodatečné aplikace z Google Play. Přístroj by nám tedy „zamrznul“ v nynějším stavu a pokud bychom si nějakou aplikaci ze zařízení nechtěně smazali, nebylo by cesty zpět. Dosavadní chyby systému by pak zůstaly neopraveny a daly by tak možnost ke zneužití třetí stranou.

Internet bez Googlu - img2

Námi popisovaný scénář ale není ve skutečnosti moc pravděpodobný – Google patří mezi přední internetové giganty s obrovskými zisky a jeho pádu se během dohledné doby rozhodně nedočkáme, ba naopak. Stále totiž rozšiřuje svoji působnost, vystavuje nová a nová datacentra a snaží se přicházet s užitečnými službami i v době, kdy je jimi trh doslova nasycen. Oproti tomu ale musíme zmínit fakt, že nedávno zrušil svoji RSS čtečku Google Reader, což namíchlo dlouhou řadu uživatelů. Náhradu této RSS čtečky už jsme také hledali (a vyzkoušeli) v samostatném článku.

Musíme tedy počítat s tím, že čas od času se krátký výpadek nevyhne ani velkému Googlu a buďme tedy shovívaví během jeho opravy. V případě, že by byla nefunkčnost delší pak díky dnešnímu článku víme, jaké náhrady bychom za jeho služby mohli volit. Přesto, že měl náš scénář nadnesený děj, nastínil alespoň, kam až pomyslná chapadla Googlu sahají a jak by náš internetový život jeho ztráta ovlivnila.

Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jaký by byl internet bez Googlu?

Úterý, 20 Srpen 2013 - 23:41 | Damel | Jen se zeptám: Jak je možné, že kdejaký zaplivaný...
Úterý, 20 Srpen 2013 - 22:00 | romco | to ako ze by to nikoho ineho nenapadlo?
Úterý, 20 Srpen 2013 - 20:56 | ZdenekJi | Všichni, co se tady vozíte po Googlu, si uvědomte...
Úterý, 20 Srpen 2013 - 20:40 | SeReB | Kdby prestal jit Google, tak vsechny firmy...
Úterý, 20 Srpen 2013 - 16:37 | ANDREW | ..vzpomel jsem si na pravek Internetua vyhledavac...
Úterý, 20 Srpen 2013 - 16:34 | a b | z komara velblouda...
Úterý, 20 Srpen 2013 - 15:24 | tslany | Vůbec by mi nevadilo, kdby google padl. Jediné,...
Úterý, 20 Srpen 2013 - 15:15 | Lojza Suchánek | On nesel Google? Ani jsem si nevsiml...nepouzivam...
Úterý, 20 Srpen 2013 - 14:53 | Jakub Martínek | Ono jde spíše o to, že obrovské množství aplikací...
Úterý, 20 Srpen 2013 - 13:44 | Máček333 | Hm, je sice pravda, že z Gůglu využívám jen účet...

Zobrazit diskusi