CDR.cz - Vybráno z IT

Nová online služba a aplikace pro Android: Jak začít s poznámkami v Google Keep

keeplogo-580-75
Internetový gigant přináší další službu, která nám pomůže usnadnit život a zapamatovat si důležité věci. Jak jí začít využívat?

Google představil Keep, novou službu pro snadnou tvorbu poznámek. Dostupná je nejen pro zařízení s Androidem (bohužel až od verze 4.0.3 a vyšší), ale také prostřednictvím webových stránek služby Google Drive. Poznámky jsou samozřejmě synchronizovány mezi cloudovým úložištěm a lokální aplikací.

google keep

Aplikaci pro chytré telefony stahujte z obchodu Google Play, její velikost se pohybuje kolem slušných 1,5 MB a potěší i česká lokalizace. Po úspěšné instalaci je ještě nutné provést přihlášení k osobnímu Google účtu, přičemž není nutné pole znovu vypsat, ale aplikace jen nabídne dostupné účty, které kliknutím potvrdíte.

google_keep_qr

Ihned po rychlém zvolení účtu lze začít zadávat poznámky a naplno využívat všech funkcí. Uživatelské rozhraní mile překvapí svou přehledností. Sázeno je na ikony, které jasně naznačují, co za funkci na uživatele čeká.

google_keep_android_app (3)google_keep_android_app (4)

V horní části obrazovky je připravené pole pro rychle napsání krátké poznámky, vedle něj pak leží čtveřice ikon. První ikona s obrázkem listu papíru slouží pro napsání poznámky s tím, že se nejprve otevře nové okno s listem, do kterého zapisování probíhá. Druhá, s obrázkem zatržítka, slouží k tvorbě zaškrtávacích seznamů. Poslední dvojici využijeme na vložení zvuku a fotografie.

Při delším stisknutí již vytvořených štítků v seznamu je není problém hromadně mazat nebo archivovat. Zobrazí se totiž nová horní lišta, kde klikáním vyberete požadovaná pole a poté stisknete příslušnou funkční ikonu.

Přehledný doplněk na plochu smartphonu 

Způsobů, jakými poznámku zapsat, je ale vedle základních ikon v aplikaci hned několik. Nejrychlejší možností je přidání widgetu na plochu zařízení, kde se zobrazí stejné ikony jako v aplikaci a vybrat lze hned dvě varianty doplňku. První nezobrazuje vložené poznámky - umožňuje tedy pouze jejich tvorbu, druhá pak navíc přidává seznam vložených zápisků, viz obrázek.

google_keep_android_app (1)

Do již existující poznámky není problém dodatečně doplnit zaškrtávací pole, fotografii, měnit barvu, nebo sdílet vytvořené "lístky" s dalšími aplikacemi, které máte v zařízení nainstalované. Funkcí sdílení lze i migrovat poznámky mezi Google Keep a oblíbenou aplikací Evernote, Springpad, nebo dalšími dostupnými.

Webové rozhraní: Zobrazení a editace

Pokud by vás mátlo, že z webového prostředí Google Drive nevidíte žádnou ikonu pro zobrazení vlastních poznámek, tak pro vás máme snadné vysvětlení. Tato ikona v budoucnu nepochybně přibude, ale do té doby se musíme spokojit s přístupem prostřednictvím adresy drive.google.com/keep.

keep_cesky

I na webu je jednoduchost na prvním místě, jen se poněkud liší horní lišta. Některé volby jsou skryté a zobrazí se až po kliknutí do pole pro tvorbu nových textů.

google_keep_online_hledani

Rychlost synchronizace je blesková, pokud něco vytvoříte prostřednictvím webu, ihned se to (pokud jste online) zobrazí v telefonu a naopak.

google_keep_online

Přestože Google Keep nenabízí oproti zaběhlé konkurenci rozsáhlejší funkce, pro základní ukládání poznámek bohatě poslouží. Výhodou navíc je, že nemusíte pro online synchronizaci zakládat nový účet. Využíváte-li rádi i ostatní aplikace z dílen Googlu, Keep určitě stojí za vyzkoušení. Co na novinku říkáte vy, vyzkoušíte ji?

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nová online služba a aplikace pro Android: Jak začít s poznámkami v Google Keep

Pondělí, 25 Březen 2013 - 18:26 | trodo | Přesně tak, další věc je, že poznámky měl už před...
Pondělí, 25 Březen 2013 - 03:00 | Elza | Divím se, že s něčím takovým Google přichází až...
Neděle, 24 Březen 2013 - 10:21 | Silas | Na Evernote to nemá. Ale myslím, že to ani nebylo...
Neděle, 24 Březen 2013 - 01:29 | Archvile | Samozrejme nič nie je navždy. Ale nemusíš sa báť...
Sobota, 23 Březen 2013 - 16:01 | Michal Dobrodenka | Normalne sa bojim pouzivat, co ked to zase zrusia...

Zobrazit diskusi