CDR.cz - Vybráno z IT

Jiskřička naděje: Princip iGoogle by nemusel úplně vymizet

google_now_S3
Informační služba Google Now, kterou zatím můžeme převážně poznávat z operačního systému Android, tedy konkrétně z jeho vyšších verzí, by mohla zamířit i do webového prostředí a to rovnou na domovskou stránku Google. Bude-li samozřejmě uživatel chtít…

Ale to už tu jednou bylo, co říkáte?! Personalizovaná stránka iGoogle se stala součástí služeb internetového giganta léta Páně 2005, označení ale jako iGoogle získala až o dva roky později. Po půl roce díky rostoucímu zájmu o ni ji Google lokalizoval do 42 světových jazyků na více než 70 doménách. Jejím hlavním posláním bylo nabídnout uživatelské přizpůsobení jinak strohé, avšak pro Google charakteristicky bílé, hlavní stránce ve formě agregace vybraných RSS zdrojů či zájmových gadgetů. Za své měl iGoogle vzít v listopadu tohoto roku, kdy měl odejít na zasloužený odpočinek.

4-21-2013googlenowdesktop

Aktuálně objevený kus zdrojového javascriptového kódu však spíše poukazuje na to, že se v Google někdo pokouší novou mobilní personální službu Now integrovat do prostředí webu, kde by mohla získat na větší efektivitě a možnostech. Že je Now aktuálně v popředí zájmu dokládá i video níže, které prozrazuje zájmy Google dostat svou službu i na konkurenční (z pohledu Androidu) platformu iOS. Dokonce i jakési neoficiální "mutace" Google Now v podobě rozšíření pro internetový prohlížeč Chrome lze již dnes najít na Store. Nutno však podotknout, že zdaleka nenabízejí tolik, jako plnohodnotná mobilní verze.

Pokud objevené zdrojové kódy byly pochopeny správně, svitá zde pro příznivce iGoogle jiskřička naděje, že jejich oblíbená služba není na nenávratné cestě do věčných lovišť, ale bude (pěkně po startrekovsku) vystřídána novou, mladou a pro Google perspektivnější službou, která nabídne uživateli obdobné schopnosti (databáze gadgetů by nemusela přijít také úplně vniveč), plus něco navíc (například klíčové profilování domovské obrazovky na základě aktuální polohy uživatele).

Mohlo by vás zajímat: 

Tagy: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jiskřička naděje: Princip iGoogle by nemusel úplně vymizet

Žádné komentáře.