CDR.cz - Vybráno z IT

Jaký vliv má zakopaná biomasa hluboko pod zemí na naše klima?

Zdroj: Shuttestock

Graphyte, malá společnost podporovaná Breakthrough Energy Ventures Billa Gatese, zahájila 11. dubna činnost svého nového závodu v Pine Bluff v Arkansasu, kde vyrábí inovativní béžové cihly z rostlinného materiálu. Tyto cihly, které se podobají dřevotřískovým deskám, mají klíčovou roli v boji proti změně klimatu – po zakopání pod zem pomáhají zachytávat uhlík.

11. dubna začala malá společnost s názvem Graphyte čerpat ze svého nového závodu v Pine Bluff v Arkansasu béžové cihly, které svou konzistencí připomínají dřevotřískové desky. Na první pohled nevypadají nijak zvláštně, avšak jejich význam může být obrovský – mají pomoci zastavit změnu klimatu. Tento startup, podporovaný Breakthrough Energy Ventures miliardáře Billa Gatese, plánuje své cihly zakopevat hluboko pod zem a zachytávat v nich uhlík. Společnost to označuje za největší projekt odstraňování oxidu uhličitého na světě.

Vědci už dlouho varují před nebezpečím globálního oteplování. I přes snahu o snížení emisí oxidu uhličitého ze všech sektorů ekonomiky, někteří experti tvrdí, že to nemusí stačit. Aby se předešlo nejhorším scénářům, jako jsou extrémní vlny veder, nedostatek vody a neúroda, je potřeba odstranit i uhlík, který byl už v minulosti vypuštěn. A to může být realizováno kdekoli na Zemi, dokonce i na místech, jako je Arkansas, které nejsou typicky známá pro své proklimatické politiky.

Zdroj: Shutterstock

Jaký je cíl Graphyte

Graphyte si klade za cíl ukládat uhlík, který by se jinak uvolnil z rostlinného materiálu při jeho hoření nebo rozkladu, za cenu nižší než 100 USD za metrickou tunu. Společnost plánuje co nejdříve otevřít nové provozy a ročně odstranit desítky tisíc tun uhlíku. „Mám obavy z našeho rozsahu nasazení,“ uvedl Barclay Rogers, zakladatel a generální ředitel společnosti. „Myslím, že musíme rychle jednat vážně.“

Za posledních několik let se objevily stovky startupů zaměřených na odstraňování uhlíku, ale průmysl zatím udělal jen malý pokrok. To vede k otázce: Může Graphyte a jemu podobné společnosti skutečně hrát hlavní roli v boji proti změně klimatu? A bude model, který vyzývá ostatní společnosti, aby dobrovolně nakupovaly „uhlíkové kredity“ za tyto zakopané cihly, skutečně fungovat?

Technologické řešení

V závodě Graphyte v Arkansasu, nazvaném Loblolly podle místní borovice, se využívá nežádoucí dřevo a rostlinná hmota, které se formují do cihel o rozměrech 3x4x6 palců. Tyto cihly jsou většinou vyrobeny z uhlíkových sloučenin a jsou navrženy tak, aby se nerozkládaly, když jsou uloženy pod zemí. Tím se zabrání emisím skleníkových plynů. Technologie, kterou Graphyte používá, je poměrně jednoduchá. Biomasa je zpracovávána přes kladivový mlýn, rotační sušič a briketátor, aby se vytvořily husté cihly.

Výhody a nevýhody

Každá cihla obsahuje přibližně 1,8 kilogramu oxidu uhličitého. Graphyte plánuje uskladnit cihly v bývalých štěrkových dolech, kde by měly zůstat po staletí. Aktuální kapacita závodu je 15 000 metrických tun uhlíku ročně, ale cílem je zvýšit to na 50 000 tun. Tento proces je výhodný díky nízkým nákladům a schopnosti ukládat uhlík po dlouhou dobu.

Další přístupy k odstraňování uhlíku zahrnují zalesňování, vstřikování biomasy do podzemních solných jeskyní nebo přímé zachycování oxidu uhličitého z atmosféry. Každý z těchto přístupů má své výhody i nevýhody. Například přímé zachycování vzduchu je technologicky vyspělé, ale velmi drahé.

Budoucnost odstraňování uhlíku

IPCC, světová autorita v oblasti klimatických změn, počítá s dramatickým rozšířením technologií pro odstraňování uhlíku. Podle odborníků by průmysl měl rychle experimentovat a rozvíjet se v následujících letech, aby se mohl dostatečně rozšířit a měl klimatický význam. Avšak i kdyby se tyto technologie rychle rozšířily, může trvat desetiletí, než budou mít výrazný dopad na globální teploty.

Někteří skeptici se obávají, že soustředění na odstraňování uhlíku může odvádět pozornost od potřebného snižování emisí. Navzdory výzvám se startupy jako Graphyte snaží prorazit a doufají, že jejich technologie může mít významný dopad. Pokud má průmysl dosáhnout cíle 10 miliard tun odstraněného uhlíku ročně, bude muset každoročně růst o 30 až 40 procent po několik desetiletí.

Omezí zakopání biomasy pod zem změnu klimatu? Odpověď není jednoznačná. Technologie a přístupy k odstraňování uhlíku mají potenciál, ale také čelí mnoha výzvám. Budoucnost ukáže, zda budou startupy jako Graphyte schopny dosáhnout svých ambiciózních cílů a přispět k boji proti změně klimatu. Je však jasné, že je potřeba jednat rychle a rozhodně, pokud chceme mít šanci zastavit globální oteplování.

Diskuse ke článku Jaký vliv má zakopaná biomasa hluboko pod zemí na naše klima?

Sobota, 27 Červenec 2024 - 16:27 | DRK | Nejlepší způsob jak upravit podíl oxidu...
Úterý, 23 Červenec 2024 - 21:44 | Txy | Aktuálně nejlevnější cesta pro snižování...
Úterý, 23 Červenec 2024 - 12:19 | CCblue | Nějak nechápu, proč se nepoužívá recyklační...
Úterý, 23 Červenec 2024 - 11:56 | CyberAngel | "Může Graphyte a jemu podobné společnosti...

Zobrazit diskusi