CDR.cz - Vybráno z IT

Jeff Bezos po odchodu z Amazonu upře zrak k vesmíru a jeho komerčnímu potenciálu

Američtí miliardáři, Jeff Bezos a Elon Musk, díky svým investicím a plánům obracejí pozornost lidstva na vesmírný průmysl, osidlování dalších těles, těžbu meteoritů a také na soukromou vesmírnou turistiku. Analytici a odborníci vidí v této oblasti velký potenciál, i když připouštějí i velká rizika.

Zdroj

Vesmír a jeho tajemství od nepaměti lákají nejen vědce, ale i celé lidstvo. V posledních letech také čím dál více láká i americké miliardáře Jeffa Bezose a Elona Muska, kteří ve vesmíru vidí velký potenciál nejen ve smyslu osidlování jiných těles, ale také ve smyslu vesmírné turistiky. Jeff Bezos, zakladatel a CEO Amazonu, dokonce prodal část svých akcií Amazonu v hodnotě jedné miliardy dolarů, aby mohl financovat svou vesmírnou společnost Blue Origin.

Svému snu o vesmírné turistice věří natolik, že se rozhodl dokonce odejít z pozice CEO v Amazonu, aby měl dostatek nejen financí, ale právě i času. Bezos však sám veřejně prohlásil, že se nejedná o odchodu do důchodu, ale naopak, nikdy neměl více energie než právě nyní. Největším konkurentem Jeffa Bezose je Elon Musk, který je známý hlavně svými velkými sny a plány. Tím největším je asi dostat člověka na Mars již v roce 2024.

Již dávno tak vesmír nepatří výhradně státním agenturám. Naopak, 80 % vesmírného průmyslu je tvořeno soukromími obchodními společnostmi, které generují obrat ve výši 424 miliard dolarů. Mnoho z průmyslových odvětví se nyní upíná na IT, ale podle odborníků snaha současných miliardářů nasměruje zájem všech odvětví na vesmírný průmysl, jako je vesmírná turistika, těžba asteroidů, osidlování dalších těles, atd.

K názoru o rozmachu vesmírného průmyslu se kloní i analytici a investoři, i když připouštějí, že vesmír je stále velká neznámá a může představovat i nepředvídatelné riziko. Jako nejbližší projekt je pak bezpochyby přistání lidské posádky na Měsíci a vytvoření nové mezinárodní stanice. Hned poté se lidstvo pokusí osídlit i Mars.

Diskuse ke článku Jeff Bezos po odchodu z Amazonu upře zrak k vesmíru a jeho komerčnímu potenciálu

Žádné komentáře.