CDR.cz - Vybráno z IT

John McAfee je obviněn z podvodu s Dogecoinem a zneužívání vlivu na Twitteru

nepřehlédněte
John McAfee se v posledních letech stal bizarní a kontroverzní postavou internetu, zejména pak ve světě kryptoměn. Vzpomenout můžeme na drastickou sázku, že sní vlastní přirození, pokud cena Bitcoinu nedosáhne milionu dolarů koncem roku 2020. Pozornost úřadů a médií si však získává i bez úpravy jídelníčku.

John McAfee, tvůrce jednoho z nejrozšířenějších antivirových softwarů, který ve svých pracovních a domácích počítačích používáte možná i vy, byl obviněn z podvodů s kryptoměnami. Společně se svým výkonným poradcem a osobním strážcem Jimmym Gale Watsonem Jr. údajně zneužíval svého vlivu na sociálních sítích k takzvaným pump and dump schématům.

Pump and dump podvody spočívají ve zneužívání vlastního vlivu k pobízení široké veřejnosti k nákupu konkrétního aktiva, který strůjce podvodu vlastní či včas zakoupí. Po vyburcování masy lidí a zvýšení poptávky, která má za následek nárůst ceny daného aktiva, využije podvodník situace k odprodeji vlastních podílů a osobnímu zbohatnutí.

Zdroj

John McAfee společně se svým výkonným poradcem tímto způsobem měli v období mezi prosincem 2017 až říjnem 2018 zneužít svého vlivu na Twitteru, aby vypumpovali cenu Dogecoinu, Reddcoinu, Verge, Electroneum a dalších kryptoměn. Činit tak měl v rámci své tehdejší série "Mince týdne", ve kterých sdílel se svými fanoušky názory na různé kryptoměnové projekty.

Přestože John McAfee tvrdil, že nedrží žádná z těchto aktiv, ve skutečnosti do nich krátce před zveřejněním příspěvků investoval skrze Bitcoin, aby je následně prodal v okamžik, kdy poptávka jeho fanoušků vyzdvihla cenu nahoru. Údajně si tak měli ve spolupráci s Jimmym Watsonem přijít přibližně na 2 miliony dolarů. 

"McAfee a Watson využili široce používanou platformu sociálních médií a nadšení mezi investory na rozvíjejícím se trhu kryptoměn, aby vydělali miliony prostřednictvím lží a podvodů," uvedla ve svém prohlášení americká právnička Audrey Straussová. "Obžalovaní zneužili dosahu Twitterého účtu Johna McAfeeho k pobízení stovek tisíců followerů na Twitteru, aby zavádějícími informacemi vychvalovali různé kryptoměny ve prospěch vlastních sebestředných motivů.“

John McAfee a Jimmy Watson aktuálně čelí sedmi obviněním pod hrozbou odnětí svobody v rozmezí 5 až 20 lety. Není to poprvé, kdy John McAfee čelí podobným problémům se zákony. V roce 2019 mu soud udělil pokutu 25 milionů dolarů (kterou odmítl zaplatit) za údajné objednání nájemné vraždy vlastního souseda v roce 2012. Vloni byl zase zatčen za údajné daňové úniky a v říjnu byl obviněn komisí pro cenné papíry za údajně podvodné propagace ICO projektů (kryptoměnový ekvivalent tzv IPO, neboli první veřejné nabídky akcí, jen namísto akcií jsou udíleny kryptoměnové mince).

Tagy: 
Zdroje: 

Wired

Obrázky: WikimediaCCNull

 

Diskuse ke článku John McAfee je obviněn z podvodu s Dogecoinem a zneužívání vlivu na Twitteru

Středa, 10 Březen 2021 - 08:40 | Max Devaine | Co je to za blábol? Defender je součástí Win a v...
Úterý, 9 Březen 2021 - 22:26 | RedMaX | Souhlas s tema BFU, Adobe se to furt snazi rvat...
Úterý, 9 Březen 2021 - 15:52 | Tomáš Černák | Jo, to jo. Pamatuji si, jak v rámci zvyšování...
Úterý, 9 Březen 2021 - 13:37 | Jáchym Flídr | Narážel jsem především na pracovní notebooky/PC,...
Úterý, 9 Březen 2021 - 11:28 | general100 | Ono je v te citovane vete napsano "možná...
Úterý, 9 Březen 2021 - 11:10 | RedMaX | "který ve svých pracovních a domácích...

Zobrazit diskusi