CDR.cz - Vybráno z IT

Kaspersky dostal v USA zákaz kvůli národní bezpečnosti

Zdroj: Shuttestock

Bidenova administrativa rozhodla o zákazu veškerého prodeje antivirového softwaru Kaspersky v USA, počínaje červencem 2024. Toto rozhodnutí je reakcí na dlouhodobé obavy ohledně možného ohrožení národní bezpečnosti, které tento software představuje.

Důvody zákazu

Ministryně obchodu Gina Raimondo při tiskové konferenci uvedla, že moderní pojetí národní bezpečnosti přesahuje tradiční vojenské prostředky a zahrnuje technologii a data. Podle ní je důležité zabránit rizikům spojeným s technologiemi dvojího použití, které by mohly být zneužity proti USA.

Zákaz následuje po dvouletém vyšetřování národní bezpečnosti, které potvrdilo obavy o potenciální hrozby ze strany softwaru Kaspersky. Tento krok byl učiněn na základě zákona o povolení národní obrany z roku 2018, schváleného během Trumpovy administrativy.

Implementace a dopady

Americké podniky a spotřebitelé nebudou moci nakupovat nový software od společnosti Kaspersky od 24. července 2024. Současní uživatelé budou mít 100 dnů na nalezení alternativního softwaru, což poskytne dostatek času na přechod na jiné bezpečnostní řešení. Společnosti, které po tomto datu budou nadále prodávat software Kaspersky, mohou čelit pokutám.

Zdroj: Shutterstock

Historie a širší kontext

Tento zákaz je vyvrcholením dlouhodobých obav napříč několika prezidentskými administrativami. Už v minulosti byl software Kaspersky zakázán v systémech amerických vládních agentur kvůli podezření na napojení na ruské zpravodajské operace. Po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 byla společnost Kaspersky zařazena na seznam bezpečnostních hrozeb americké Federální komise pro komunikace, spolu s čínskými firmami Huawei a ZTE.

Reakce společnosti Kaspersky

Společnost Kaspersky opakovaně odmítá obvinění americké vlády a označuje je za politicky motivovaná. Generální ředitel Eugene Kaspersky v roce 2017 prohlásil, že obvinění jsou neopodstatněná a mají politický podtext. V roce 2022 společnost podobně zpochybnila rozhodnutí FCC, které podle ní nebylo založeno na technickém posouzení jejich produktů.

V reakci na aktuální zákaz společnost vydala prohlášení, ve kterém tvrdí, že rozhodnutí ministerstva obchodu je primárně politické a nespravedlivě ignoruje důkazy o jejich nezávislosti a transparentnosti. Kaspersky se zavázala využít všechny legální prostředky k ochraně svého podnikání a zdůraznila, že jejich produkty významně přispěly k ochraně před kybernetickými hrozbami.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Kaspersky dostal v USA zákaz kvůli národní bezpečnosti

Pátek, 28 Červen 2024 - 10:13 | DRK | Tak národní bezpečností to zdůvodnili, ale je...
Středa, 26 Červen 2024 - 06:50 | eXponencial | sloboda ala murica
Úterý, 25 Červen 2024 - 11:51 | krakora | Tahle story je od začátku lobby o zdiskreditování...
Úterý, 25 Červen 2024 - 11:02 | satai | Neblábol.
Úterý, 25 Červen 2024 - 09:17 | RedMaX | Ať žije totalita!!! Kasperky drží jak v USA, tak...

Zobrazit diskusi