CDR.cz - Vybráno z IT

Konec mobilním webům? Google aktivně indexuje obsah iOS/Android aplikací

Další vstřícný krok směrem k vývojářům mobilních aplikací bude ve výsledku znamenat mnohem více, než jen podporu pro jejich práci. Aplikace na mobilním telefonu by mohly mít potenciál zcela nahradit mobilní konvenční surfování po internetových stránkách.

Google aktivně indexuje mobilní aplikace pro Android již nějaký ten pátek. Na svém květnovém I/O krátce pohovořil i o rozšíření indexace na aplikace pro iOS, kterou v uplynulých dnech "roztáhl" i na nejnovější aplikace pro iOS9. To ovšem není vše. Podstatnější záležitostí tohoto rozšíření je podpora funkčního odkazování z webového vyhledávání Google na aplikace v AppStore v prohlížeči Safari, což je záležitost, která navazuje na již zaběhlé odkazování na Androidu v prohlížeči Chrome (na samozřejmě androidí aplikace v GooglePlay).

Co to znamená v praxi?

Pokud zobrazený výsledek na váš dotaz v Google bude nalezený například na Facebooku, tak se po jeho odkliknutí před vámi neotevře web jako takový, ale budete automaticky přesměrováni do aplikace na vašem telefonu, ve které se daný výsledek zobrazí.

"Odteď nebude vaše aplikace k nalezení pouze na Google Play a AppStore, ale pomůže vám prezentovat se také pomocí funkční aplikace přímo na samotném Googlu. Jedná se tak o unikátní zpřístupnění všech aplikací na iOS a Android.
Představte si, že máte sushi restauraci. Uživatel zadá ve vyhledávači “sushi praha 5“, vyjma webů okolních restaurací se objeví i vaše aplikace, která zákazníkovi umožní vstoupit do vaší aplikace jedním kliknutím."
- z FB profilu českého vývojářského studia Appsisto

Podobně jako v případě androidích aplikací, musí i vývojáři iOS aplikací povolit ve svých aplikacích universální indexování, aby bylo vůbec možné tohoto výsledku dosáhnout.

Účelem celého tohoto snažení není nic jiného, než si sáhnout po dalších ziscích. Pro Google jsou to otevřené dveře, jak efektivněji monetizovat své reklamní služby, pro vývojáře je to zase další šance, jak cíleně propagovat své mobilní aplikace. I pro zpravodajské a zábavní servery bude možnost dostat se do mobilů svých uživatelů více napevno určitě mnohem zajímavější. (Pro zajímavost: Seznam.cz již dnes aktivně komunikuje v TV spotu svou mobilní aplikaci místo tradičně svých webových služeb.)

S tím vším odpadne i nutnost vyvíjet mobilní verze webů, i když řada dnešních redakčních systémů nabízí toto rozhraní už nativně ve svém základním "themes", jako například WordPress.

Právě WordPress vnímají některá vývojářská studia jako pregnantní ilustraci, jak by se mohly v budoucnu vyvíjet i samotné mobilní aplikace. Tedy z předem daného základu rozšířeného třeba pomocí řady "modulů" připravit pro uživatele aplikaci, která mu zobrazí webový obsah optimalizovaný - tedy přesně tak, jak by se zobrazit měl. A budou svou přítomností v mobilním telefonu upozorňovat na aktualizace a novinky. Zkrátka a dobře, že aplikace tímto způsobem převezmou vládu nad mobilním webovým obsahem.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Konec mobilním webům? Google aktivně indexuje obsah iOS/Android aplikací

Středa, 21 Říjen 2015 - 19:14 | HKMaly | A kdyz tu aplikaci nemam tak si ji budu muset...

Zobrazit diskusi