CDR.cz - Vybráno z IT

Konkurence pro GPS? Čína oznámila dokončení navigačního systému BDS

Čínská národní vesmírná agentura úspěšně vypustila na oběžnou dráhu 55. satelit družicového polohového systému BeiDou (BDS). Zařadila se tak do elitního klubu zemí s dokončeným globálním navigačním satelitním systémem.

Dne 22. června v 9:43 pekingského času odstartovala z kosmodromu Si-čchang (Xichang Satellite Launch Center) třístupňová nosná raketa Chang Zheng 3B (Dlouhý pochod), která vynesla na oběžnou dráhu družici BeiDou-3G3, která je finální částí satelitní konstelace Beidou, díky čemuž Čína plně zkompletovala vlastní globální navigační satelitní systém.

Družicový polohový systém BeiDou (BDS), který Číná právě zkompletovala spadá mezi 3. generaci navigačních satelitních služeb a může fungovate ve dvou režimech. V režimu Radio Determination Satellite Service, který umožňuje zasílání krátkých zpráv a v režimu Radio Navigation Satellite Service.

Navigační síť první generace začala Čína budovat v roce 2000 a sestávala z celkově čtyř satelitů, přičemž jeden satelit sloužil jako záloha. BDS síť druhé generace, jejímž úkolem bylo poskytovat navigační služby v širším asijsko-tichomořském regionu začala Čína budovat v roce 2007 a sestávala celkově z patnácti satelitů. A nakonec BDS síť třetí generace už není regionálního charakteru, ale globální polohový systém s celkem 35 satelity. Navigační síť třetí generace buduje Čína od roku 2015.

Čína je třetí zemí, která dokončila vlastní globální satelitní navigační systém. Spojené státy mají GPS s celkem 32 satelity a Rusko navigační systém Glonass 24+ satelitů. Evropský navigační systém Galileo s 24+ satelity má zahájit ostrý provoz letos. Indie a Japonsko provozují své vlastní navigační satelitní systémy regionálního charakteru. Indie GNSS IRNSS se sedmi satelity a Japonsko GNSS QZSS se čtyřmi satelity, které plánuje v roce 2023 rozšířit na sedm.

Navigační síť BDS vyšla Čínu na přibližně 10 miliard dolarů a umožňuje civilním uživatelům určit polohu s přesností 10 metrů. Pro čínskou armádu pak poskytuje daleko vyšší přesnost 10 cm.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Konkurence pro GPS? Čína oznámila dokončení navigačního systému BDS

Sobota, 27 Červen 2020 - 20:16 | Jirka1 | Všechno jsou to vojenské systémy...
Sobota, 27 Červen 2020 - 02:49 | junk mail | Tolik navigačních systémů pro jednu Zemi? Skoro...
Pátek, 26 Červen 2020 - 20:11 | David Foltyn | bylo by fajn kdyby autor clanku zminil, ze Cina...

Zobrazit diskusi