CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft chce pomoci Linuxu. Vydává 60 tisíc svých patentů jako open-source

Společnost Microsoft vstoupila do Open Inovation Network a uveřejnila 60 000 svých patentů. Nyní mohou být využity jakýmkoliv členem. Microsoft chce tímto způsobem ochránit Linux před případnými patentovými soudními spory.

Společnost Microsoft v poslední době razantně obrátila. Zatímco doposud spíše bojovala proti open-source, nyní se dobrovolně připojila do programu Open Inovation Network (OIN) a poskytla 60 000 svých patentů, které může využít jakýkoliv člen OIN, resp. stala se z nich open-source záležitost.

Členové OINu totiž dávají vývojářům nejrůznějších programů a systémů typu Linux a Android své patenty plně k dispozici. Předchází se tak porušování licenčních dohod při vývoji open-source. Členové se zároveň musí zavázat, že nevyvolají žádný patentový spor proti Linuxu nebo jeho aplikacím.

Dalším náznakem, že Microsoft začíná obracet svou společnost stále více směrem k open-source jsou uveřejněné zdrojové kódy na Githubu jako např. VS Code, PowerShell nebo nedávno publikovaný MS-DOS.

Zajímavostí je, že společnost Microsoft se před zhruba dvěma lety stala i platinovým členem The Linux Foundation, přičemž členství v této nadaci je podmíněno ročním členským příspěvkem ve výši 500 000 amerických dolarů.

Uveřejněné patenty, spolu s dalšími open-source projekty, mohou výrazně pomoci Linuxu při jeho dalším vývoji. Erich Andersen, viceprezident Microsoftu, na blogu Microsoft Azure oznámil, že Microsoft poskytl své patenty OINu, aby tak ochránil Linux a přidružené open-source projekty a aplikace.

Otázkou však zůstává nezištnost a dobrá vůle Microsoftu chránit svou konkurenci, Linux. Je totiž všeobecně známo, že nezanedbatelnou část příjmů společnosti je tvořena právě výdělky z patentů. Proto se nabízí domněnka, jak moc byly uveřejněné patenty výnosné.

Diskuse ke článku Microsoft chce pomoci Linuxu. Vydává 60 tisíc svých patentů jako open-source

Úterý, 16 Říjen 2018 - 23:55 | k3dAR | @xvasek, @Anders presne, clanek je takove PR...
Úterý, 16 Říjen 2018 - 11:55 | Anders | případně patent na exFAT, ze kterého má MS...
Úterý, 16 Říjen 2018 - 10:41 | xvasek | Zajímavé. Obsahuje ten seznam taky patent na...
Úterý, 16 Říjen 2018 - 10:35 | Gaunter | Microsoft mi vždy pripomínal "pekáreň...

Zobrazit diskusi