CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft investuje 10 miliard dolarů do OpenAI, tvůrce ChatGPT

Společnost Microsoft oznámila další rozšiřování partnerství s OpenAI prostřednictvím dlouhodobé investice v řádu miliard dolarů.

Zdroj obrázku: Shutterstock

Zatímco OpenAI existuje již nějakou dobu, opět na sebe nasadila pozornost skrze svůj projekt ChatGPT. Tento chatbot má schopnost vracet dlouhé, soudržné odpovědi, které nejsou okamžitě rozpoznatelné jako strojově generované odpovědi. OpenAI stojí za oblíbenými službami ChatGPT (chatbot, který odpovídá srozumitelně) a DALL-E2generátor obrázků poháněný umělou inteligencí.

Zdroj obrázku: Shutterstock

Nyní rozšiřuje Microsoft podporu k masivnějšímu využití technologií OpenAI ve svých službách. Podle blogového zápisku firmy jde o navázání předchozích investic v roce 2019 a 2021. Sám Microsoft toto uvedl, že můžeme očekávat "nové formy digitálních zážitků", které podle něj budou zahrnovat produkty a služby jak pro koncové zákazníky, tak pro firmy. Pro tuto spolupráci tak Microsoft slíbil investovat v průběhu několika let 10 miliard dolarů.

Zvěsti tak hovořily o pravdě, když se mluvilo o propojení OpenAI se službou Azure. Nyní to i sám Microsoft potvrzuje a generální ředitel OpenAI Sam Altman k partnerství s Microsoftem řekl:

  • "Microsoft sdílí naše hodnoty a jsme nadšeni, že můžeme pokračovat v našem nezávislém výzkumu a práci na vytvoření pokročilé umělé inteligence, která bude dostupná a přínosná pro všechny."

Zdroj obrázku: Shutterstock

Microsoft toto vše uzavírá slovy: "V této další fázi našeho partnerství budou mít vývojáři a organizace napříč odvětvími přístup k nejlepší infrastruktuře, modelům a řetězci nástrojů s Azure, aby mohli vytvářet a provozovat své aplikace. Naše partnerství s OpenAI jsme vytvořili na základě sdílené ambice zodpovědně pokročit ve špičkovém výzkumu umělé inteligence.

Investice se zdá být pozoruhodná asi nejvíce proto, že Microsoft zároveň ohlásil hromadné propouštění, a to až 10 000 zaměstnanců v následujících měsících.

Jiří "Sirik" Vlach

Redaktor CDR/DIIT. Když nepíšu sem, natáčím na Youtube kanál, zmíněn níže a když ani tam nejsem, tak buď prokrastinuju, nebo se o někoho starám. ;)

Mafia pod lupou TV | Youtube

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft investuje 10 miliard dolarů do OpenAI, tvůrce ChatGPT

Středa, 25 Leden 2023 - 11:41 | Sirik | S umělou inteligencí mám teď čerstvou zkušenost...
Středa, 25 Leden 2023 - 11:19 | CyberAngel | "Investice se zdá být pozoruhodná asi...

Zobrazit diskusi