CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft si patentoval dotykovou vrstvu u tabletů na rámečku a zádech

ms_skin_bezel_ikona
Dotykovou vrstvu na zádech má třeba i herní konzole PS Vita od Sony. Microsoft jde ale ještě dál. Chce mít i rámeček snímající dotyky, což by ve spojení s pokročilým operačním systémem mohlo přinést zajímavé výsledky například při psaní na klávesnici.

Rozložení kláves a vlastně i samotná klávesnice je dnes statická. Jakou si zvolíme a nastavíme, takovou ji vždy máme. Pokud by ale systém dokázal rozeznat, kde máme ruce a jak tablet zrovna držíme, mohl by nám klávesnici ideálně rozložit.

ms_skin_bezel_1
Díky senzorům i v rámečku bude tablet vědět, kde máte ruce a může vám tak pod ně rozložit klávesnici.

To by mělo za následek vyšší efektivitu, rychlost psaní a snížení překlepů. Musí pro to být ale pořádně napsaný program (ovladače) případně dobře integrované v systému. Součástí by pak také mohla být různá gesta, spojená nejen s dotykovým rámečkem, ale i dotykovými zády. 

ms_skin_bezel_2
Pokud se pozice rukou změní, posune se o rozložení půlky klávesnice.

Další využití senzorů po stranách by mohlo být například takové, že se automaticky rozloží obraz na displeji, aby byl vidět celý a nebyl zakrýván rukou. To nemusí platit jen o klávesnici, ale například při čtení knih nebo webových stránek. Rámečky jsou tenčí a tenčí, a za chvíli nebudeme mít tablety za co držet. Obtékání ruky textem by tedy mohlo být užitečné.

ms_skin_bezel_3
Obsah by se mohl automaticky upravit tak, aby třeba text knihy nebyl pod dlaní ruky, kterou tablet držíte.

Pokud budou dotyková i záda, máme dotykové komplet celé zařízení. Zadní plocha se dá ale používat čistě teoreticky stejně, jako ta přední. Mluví o hrách, které ke svému ovládání potřebují virtuální analogové páčky nebo jiné ovládací prvky na displeji, kvůli kterým pak přes ruce nevidíme na displej. 

ms_skin_bezel_4

Patent se jmenuje Grip-Based Device Adaptations, tedy přizpůsobení zařízení podle držení zařízení. Vzhledem k tomu, že si podobný koncept nechal patentovat Microsoft, se můžeme podobné funkcionality na budoucích tabletech Surface. Nebo se toho nedočkáme nikde a je to jen pojistka, na které by Microsoft vydělal. Uvidíme.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3

Diskuse ke článku Microsoft si patentoval dotykovou vrstvu u tabletů na rámečku a zádech

Středa, 20 Listopad 2013 - 14:50 | logout | Protože když jsou dotyková záda na tabletu tak je...
Středa, 20 Listopad 2013 - 14:48 | HKMaly | U surface to mozna bude, ale k prodeji jim to...
Středa, 20 Listopad 2013 - 11:29 | ica sk | Viem si predstavit paranoidne odomikanie tabletu...
Středa, 20 Listopad 2013 - 11:26 | Pety | Inu, kdysi existoval virus pro DOS, který chtěl v...
Středa, 20 Listopad 2013 - 08:43 | randomofamber | To po nás za chvíli bude tablet požadovat, ať je...

Zobrazit diskusi