CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft skoncoval s Cortanou na Windows 11. Komu bude scházet?

Zdroj: Shutterstock

Microsoft se rozhodl ukončit podporu své digitální asistentky Cortany na Windows 11. Ta byla původně součástí Windows Phone a později byla přidána do Windows 10, kde byla hluboce integrována do hlavního panelu.

Uživatelé mohli pomocí Cortany ovládat počítač hlasem, nastavovat připomínky, otevírat aplikace a mnoho dalšího. Microsoft však postupně snižoval její význam a nakonec ji odstranil z hlavního panelu při prvním spuštění Windows 11. Nyní Microsoft oznámil, že Cortana jako samostatná aplikace bude utnuta koncem letošního roku.

Microsoft tvrdí, že tímto krokem chce zvýšit transparentnost a zjednodušit prohlížení pro ty uživatele, kteří dávají přednost vyhledávání místo procházení doporučení. Místo toho, aby klikali na ikonu Cortany a spouštěli aplikaci, aby začali používat hlas, mohou to udělat i tak a uspokojit své potřeby produktivity prostřednictvím různých nástrojů.

Zdroj: Shutterstock

Microsoft uvádí několik svých nedávných produktů a služeb z oblasti umělé inteligence, jako je Bing Chat AI a Windows Copilot, které mají nahradit Cortanu. Windows Copilot je nový postranní panel pro Windows 11, který je poháněn technologií Bing Chat a umožňuje ovládat nastavení Windows, odpovídat na otázky a mnoho dalšího. Měl by být k dispozici na podzim jako součást aktualizace Windows.

Tato změna je také reakcí na neúspěch Cortany v konkurenci s jinými digitálními asistentkami, jako jsou Alexa nebo Google Assistant. Cortana se nedokázala prosadit na trhu s mobilními zařízeními, kde Microsoft ukončil podporu svých aplikací pro iOS a Android již v roce 2020. Microsoft ji také přestal integrovat do svých dalších produktů, jako jsou sluchátka Surface nebo reproduktory Harman Kardon Invoke4. Nyní se soustředí na Cortanu jako produktivní asistentku v rámci Microsoft 365, kde bude nadále dostupná v aplikacích jako Outlook mobile nebo Teams mobile. 

Diskuse ke článku Microsoft skoncoval s Cortanou na Windows 11. Komu bude scházet?

Čtvrtek, 17 Srpen 2023 - 09:22 | Peetee | Bing by taky mohli zrušit. Nevnímám ho jako...
Čtvrtek, 17 Srpen 2023 - 06:59 | Ondar | A zrovna MS je na rušení expert :) Viz třeba...
Středa, 16 Srpen 2023 - 19:22 | RedMaX | Cortanu jsem nikdy nevyužil. Kdyby to šlo, tak by...
Středa, 16 Srpen 2023 - 17:38 | Derryk | A na to se napijem. :)
Středa, 16 Srpen 2023 - 13:33 | xvasek | Chudáci asistenti u Microsoftu. Napřed to odnesl...

Zobrazit diskusi