CDR.cz - Vybráno z IT

Mozkový implantát s umělou inteligencí obnoví cit a pohyb u ochrnutých pacientů

Zdroj: Shutterstock

Nová nadějná technologie v podobě mozkového implantátu s umělou inteligencí vyvinuta vědci z Feinsteinova institutu bioelektronické medicíny v Northwell Health otevírá nové možnosti pro pacienty trpící paralýzou. Díky této inovativní "terapii řízené myšlenkou" pacienti mohou opět získat kontrolu nad svým tělem a citem. Keith Thomas z New Yorku, který utrpěl vážná poranění páteře, zažil zázračný návrat pohybu a citu díky tomuto pokročilému implantátu. Vývojáři doufají, že tato technologie může jednoho dne pozitivně ovlivnit životy lidí žijících s paralýzou a pomoci jim vést plnohodnotnější a nezávislejší životy.

Revoluční mozkový implantát s umělou inteligencí přináší novou naději pacientům trpícím paralýzou tím, že jim umožňuje znovu získat cit a pohyb. Výzkumníci z Feinsteinova institutu bioelektronické medicíny v Northwell Health vyvinuli tuto technologii s cílem pomoci lidem "žít plnohodnotný a nezávislý život".

Keith Thomas z New Yorku utrpěl vážná poranění páteře (C4 a C5) v dopravní nehodě v roce 2020, což vedlo k úplné ztrátě pohybu a citu od hrudníku dolů. Díky mozkovým implantátům a jejich umělé inteligenci však Thomas nedávno začal znovu pohybovat pažemi a cítil, jak ho jeho sestra drží za ruku.

Celý proces začal dlouhými měsíci mapování jeho mozku pomocí MRI, aby vědci identifikovali části mozku odpovědné za pohyby paží a hmat rukou. Poté následovala chirurgická procedura, při které byly do jeho mozku implantovány mikročipy. Během této procedury byl Thomas vzhůru, aby mohl vyjádřit, jaké pocity cítil v ruce, když chirurgové testovali různé části mozku.

Mikročipy umístěné uvnitř jeho těla byly spojeny s externími porty na jeho hlavě, které komunikují s počítačem a algoritmy umělé inteligence. Tento inovativní přístup je nazýván "terapií řízenou myšlenkou", kde se vše odvíjí od záměrů pacienta. Když si například přeje pohnout rukou, mozkový implantát odesílá signály do počítače, který poté stimuluje pohyb elektrodovými náplastmi na jeho páteři a svalech ruky. Pro zlepšení pocitů byly připevněny senzory na konečky prstů a dlaně.

Díky této inovativní technologii byl Thomas schopen volně pohybovat pažemi a cítil, jak ho jeho sestra drží za ruku v laboratoři. I když byl během těchto milníků připojen k počítači, vědci pozorovali, že Thomas projevil známky zlepšení i v době, kdy byl systém vypnutý. Jeho paže se od začátku studie zjevně posílily a jeho předloktí a zápěstí začaly vnímat nové pocity.

Tým vědců věří, že tento přístup by mohl mít potenciál změnit životy lidí žijících s paralýzou. Chad Bouton, hlavní vývojář technologie a vedoucí klinické studie, prohlásil, že tento projekt je prvním elektronickým propojením mozku, těla a míchy u ochrnutých pacientů s cílem obnovit pohyb a cit. Cílem je jednoho dne umožnit lidem žijícím s paralýzou vést plnější a nezávislejší životy díky této revoluční terapii řízené myšlením.

Diskuse ke článku Mozkový implantát s umělou inteligencí obnoví cit a pohyb u ochrnutých pacientů

Pátek, 4 Srpen 2023 - 07:41 | Tarman | Film Upgrade.

Zobrazit diskusi