CDR.cz - Vybráno z IT

Na čínské střední škole hodnotí studenty podle výrazu v obličeji

Masový dohled na své občany v Číně má nový cíl, a tím je zlepšení kvality výuky pomocí monitorování a analyzování chování studentů a vyučujících.

V březnu byl na jedné východočínské střední škole nainstalován „chytrý systém pro řízení chování ve třídě“ přezdívaný také chytré oko. V podobě pilotního projektu funguje prozatím v jediné učebně. Tento systém využívá technologii pro rozpoznávání obličeje a sledování studentů. Zatím je s tímto systémem škola spokojena, proto chystá v letošním roce rozšíření tohoto systému i do zbývajících učeben.

Princip je prostý. Každých 30 sekund zaznamenají tři kamery umístěné v přední části místnosti obličej každého studenta. Tyto údaje jsou pak systémem zpracovávány a zjišťuje se, zda výraz studenta byl smutný, nepřátelský, šťastný, vystrašený, neutrální nebo jakýkoliv jiný.

Systém je natolik inteligentní, že dokáže zaznamenávat nejen výrazy poslušně sedících studentů, ale dokáže zachytit a vyhodnocovat i činnost ve třídě. To znamená, že zjistí, kdy se který student postaví, kdy píše, kouká do mobilu nebo zda se opírá o stůl.

V případě, že tento systém odhalí nepozornost či rozptýlenost studenta, upozorní obratem vyučujícího. Ten si pak může zobrazit analýzu pro každého studenta zvlášť. Zároveň může sloužit pro zaznamenávání prezence na jednotlivých přednáškách, protože porovnává obličej každého studenta s obličejem uloženým v databázi.

Ředitel školy, Ni Ziyuan, řekl pro čínské vládní zpravodajství, že hlavním cílem celého projektu je pomoc vyučujícím zlepšit výuku na základě získaných údajů o reakcích studentů. Stejně jako studenti jsou sledováni i samotní učitelé, u kterých se hodnotí, jak moc se studentům věnují.

"Ti studenti, kteří mají kladný přístup k výuce, budou označení písmenem A. Naopak ti studenti, z jejichž reakcí byl vyhodnocen záporný přístup k výuce, budou označení písmenem B," vysvětlil ředitel školy.

Podle odborníků může mít tento systém transformace studentů do „naprogramovaných učících strojů pod dohledem kamer“ fatální důsledky na čínské občany v dlouhodobém horizontu.

Diskuse ke článku Na čínské střední škole hodnotí studenty podle výrazu v obličeji

Pátek, 1 Červen 2018 - 00:42 | mykanec | Šrouby se pozvolna utahují.
Pátek, 25 Květen 2018 - 14:57 | Montr | No a o tom to prave je. Ten ucitel to samozrejme...
Čtvrtek, 24 Květen 2018 - 17:40 | tombomino | Tak nevim, kolik jste toho v zivote nekoho naucil...
Středa, 23 Květen 2018 - 16:54 | Montr | Autor ma nejakou averzi proti Cine? Docela...

Zobrazit diskusi