CDR.cz - Vybráno z IT

NASA do roku 2030 plánuje dvě mise na Venuši

Podle odborníků je planeta Venuše v mnoha ohledech podobná Zemi. Nyní tak však zuří doslova peklo. Vědci chtějí přijít na to, co se s planetou stalo, aby podobnému jevu mohli předcházet u nás.

Zdroj

Americká vesmírná agentura NASA ve středu oznámila ve své tiskové zprávě, že do roku 2030 chce na Venuši vyslat dvě vědecké mise s cílem studovat atmosféru a povrch planety. Vyvrcholení celé mise pak plánuje mezi lety 2028 a 2030. Je o poprvé za posledních 30 let, co se uskuteční mise k naší sousední planetě. 

Hlavním cílem je zodpovězení otázky, proč se z planety, které kdysi mohla být podobná Zemi, stalo něco připomínající peklo. Podle dostupných informací z NASA je Venuše jednou z prvních planet naší Sluneční soustavy, která byla schopna obývání. Právě tento fakt láká odborníky z NASA, chtějí totiž prozkoumat, co potencionálně hrozí i naší planetě. 

Podle šéfa agentury NASA, Billa Nelsona, je ohromující, jak málo o Venuši vlastně víme. Doufá však, že tyto plánované mise přinesou trochu světla. NASA chce prozkoumat nejen planetu z vnějšku, ale i detailně její atmosféru, sopky na povrchu a samozřejmě i povrch jako takový. 

Jeden z projektů byl pojmenován DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging). Ten by měl přinést odpovědi na otázky ohledně atmosféry, jejího složení i nástin toho, čím si planeta prošla. Dále by měla z definitivní platností určit, zda byl na Venuši někdy oceán.

Druhá z plánovaných misí nese název VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectoscopy). Tato mise bude zaměřená na detailní mapování povrchu planety a zároveň na mapování pohybu tektonických desek a další vulkanické aktivitě. Každá z plánovaných misí pak má rozpočet ve výši 500 milionů dolarů.

Diskuse ke článku NASA do roku 2030 plánuje dvě mise na Venuši

Žádné komentáře.