CDR.cz - Vybráno z IT

Pomozte NASA vylepšit umělou inteligenci na rozpoznávání objektů pro Mars Rover

NASA chce odlehčit práci svého týmu, a proto nasazuje umělou inteligenci, která má analyzovat okolí Mars Roveru. Bohužel nemá umělá inteligence příliš zkušeností z objekty Marsu, a proto NASA vyzývá kohokoliv, kdo chce pomoci, aby pomohl identifikovat objekty z několika tisíc fotek a zdokonaloval tak databázi umělé inteligence.

Zdroj: TechCrunch

NASA nyní umožňuje všem fanouškům vesmírných misí zapojit se do prozkoumávání Rudé planety. Každý zájemce může pomoci s označováním nezpracovaných dat od Mars Roveru Curiosity a následně je nahrát do systému umělé inteligence zaměřeného na skenování terénu.

Je jasné, že rover Curiosity se nepohybuje po Marsu intuitivně, ale je řízena speciálním týmem. Ten má také za úkol vyhodnocovat veškeré fotografie a data, která se z Marsu vrátí na Zem. Následně pak musí vyhodnotit celé okolí roveru a identifikovat, jaké předměty či útvary se nachází v jeho okolí a kudy se má rover vydat.

Zdroj: TechCrunch

Tohoto úkolu se nyní zhostí umělá inteligence, která je přesně pro podobné rozpoznávání hromady obrázků a identifikování jednotlivých objektů dělaná. V případě Marsu je v tom však háček. Pro umělou inteligenci není žádný problém identifikovat kočku, semafor či autobus, ale bohužel nemá prozatím příliš zkušenosti rozeznat objekty na povrchu Marsu.

NASA již pro tento účel vyvinula algoritmus nazvaný SPOC, ale nyní potřebují pomoci s vylepšením jeho databáze. Tisíce obrázků povrchu Marsu jsou nyní k dispozici na Zooniverse. I když to může vypadat jednoduše, záhy po vyzkoušení zjistíte, že můžete narazit i na problémy, protože je někdy obtížné z pouhé fotografie rozpoznat stín od skalního útvaru. NASA nicméně vítá jakoukoliv pomoc.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Pomozte NASA vylepšit umělou inteligenci na rozpoznávání objektů pro Mars Rover

Úterý, 16 Červen 2020 - 10:07 | maruširi | Tak já to zkusím. Tohle vypadá jako šutr....
Úterý, 16 Červen 2020 - 07:16 | Gaunter | O čom to tu píšete ? Mars rover predsa už zničil...
Pondělí, 15 Červen 2020 - 12:17 | DRK | Kdeže to točil Svěrák mladší ropáka? Tak tam bych...

Zobrazit diskusi