CDR.cz - Vybráno z IT

NASA financuje 20 nápadů, jak realizovat zachycení asteroidu

nepřehlédněte
Nasa Arm Asteroid
Kdo chce kam, pomožme mu tam. Vesmírné agentuře však nebude v jejím vesmírném snu pomáhat jedna společnost, ale hned dvacet různých vědeckých skupin.

Není to dlouho, co jsme vás informovali o projektu Asteroid Redirect Mission (ARM) vesmírné agentury NASA. ARM se zaměřuje na vývoj technologií určených k zachycení vesmírného tělesa a jeho následnému odklonění na oběžnou dráhu Měsíce, kam by ho přijel prozkoumat tým astronautů. V nejlepším možném případě by kosmonauti velkou část asteroidu odštěpili a odvezli jej na planetu Zemi k dalším rozborům.

NASA nyní financuje dvacet různých externích výzkumných skupin pro realizaci tohoto projektu. Společnost vnímá tuto kooperaci jako takovou zkoušku nanečisto, která má pomoci překonat počáteční problémy pro chystanou pilotovanou misi na Mars. Jelikož na projektu pracuje najednou tolik odlišných týmů, zahájení mise na Mars by mohlo započít v roce 2025.

Nasa Arm Asteroid Drag

Studie přidělené výzkumným týmům je možné rozdělit do pěti základních skupin: zachycení asteroidu, setkání s objektem, adaptace kosmické lodi pro přesměrování asteroidu, sekundární cíle mise a pomoc s budoucí lunární misí. V současné době existují dvě možnosti, jakými chce NASA vesmírný objekt ukořistit. Buď pomocí robotické ruky nebo zachycením do obrovského koše. V obou případech bude nutné využít pro pohon solární elektrické moduly.

Chycení asteroidu není pouze otázkou nejmodernější techniky, ale také adekvátně zvoleného cíle, který by měl mít průměr zhruba deset metrů. Jednou z aktuálních potencionálních obětí pro odklon na oběžnou dráhu Měsíce je planetka 2011 MD. Nicméně hledání toho nejvhodnějšího asteroidu stále pokračuje. Více informací o misi najdete na stránkách NASA.

world view landing

NASA překvapuje i dalšími futuristickými projekty. Jejich humanoidní robot z ISS, který je bohatým zdrojem inspirace pro vědce na Zemi, brzy dostane vlastní nohy. A za pár let možná budeme moci letět na výlet do stratosféry ve vesmírné kapsli.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NASA financuje 20 nápadů, jak realizovat zachycení asteroidu

Pátek, 11 Červenec 2014 - 20:42 | trodas | Aby se lidé, kteřé ví, že se k Měsíci s...
Středa, 9 Červenec 2014 - 11:51 | Miroslav Jasso | Proboha, proč sem dáváte články s absolutně...

Zobrazit diskusi