CDR.cz - Vybráno z IT

NASA začne od 2032 na měsíci těžit nerostné bohatství

Zdroj: Shutterstock

NASA chce v nejbližší dekádě začít s těžbou vody, kyslíku a dalších prvků na Měsíci. Její plán je, aby noví obyvatelé Měsíce byli soběstační a nebyli závislí na dodávkách vody ze Země.

Již několik let se snaží NASA vrátit člověka zpět na Měsíc. Tentokrát ale nechce jen na nějakou krátkou dobu, ale chce zde vybudovat trvalou základnu. Pro pobyt člověka na Měsíci bude ale zapotřebí mít pro lidstvo dostatek vody a kyslíku. Ty se samozřejmě mohou dovážet ze Země, ale tato varianta je příliš nákladná a zdlouhavá.

Proto NASA potřebuje, aby měla nějaké zdroje přímo na místě. Podle nových zpráv by se NASA měla pokusit zahájit těžbu vody, kyslíku a případně i železa a další vzácné zeminy již v roce 2032. Měsíc je pro NASA jen takovým zkušebním místem či přestupní stanicí, protože si chce zde vyzkoušet osidlování na cizím vesmírném tělese. Další zastávkou je pak Mars.

Zdroj: Shuttestock

O přítomnosti vody na Měsíci se vědci již přesvědčili před pěti lety. V současné době se chce NASA zaměřit na výzkum příležitostí, zdrojů i určení ideálních oblastí pro vrty. Vzhledem k nákladnosti celé operace je důležité, aby se minimalizovala případná rizika neúspěchu či chybného vrtu.

Za tím účelem bude již v následujících týdnech vysláno na Měsíc zařízení, které bude provádět testovací vrty. V budoucnu prý není vyloučeno, že se z tamních zdrojů bude vyrábět raketové palivo a pro cesty do hlubšího vesmíru by jednou mohl sloužit právě Měsíc.

Tato možnost pravděpodobně nejvíce zaujme soukromé vesmírné agentury, jako je SpaceX či Blue Origin. Každopádně se všichni shodují na tom, že získání zdrojů přímo na Měsíci je klíčové pro případné uvažování o osidlování Marsu.

Diskuse ke článku NASA začne od 2032 na měsíci těžit nerostné bohatství

Pátek, 30 Červen 2023 - 08:28 | miro | 50 rokov neboli na Mesiaci a zrazu chcú o pár...
Pátek, 30 Červen 2023 - 06:32 | ajne | Na Marsu už má zamluvené těžební parcely Musk :-D
Čtvrtek, 29 Červen 2023 - 21:44 | RedMaX | Je to tak, tentokrát to čihák trefil, dotace už...

Zobrazit diskusi