CDR.cz - Vybráno z IT

NASCAR dostane první elektromobil

Zdroj: Shuttestock

Tento víkend se NASCAR zapsal do historie, když na Chicago Street Race představil svůj první prototyp elektrického závodního vozu. Tento elektrický crossover, vyvinutý ve spolupráci s Chevrolet, Ford, Toyota a ABB za 1,5 milionu dolarů, má zvýšit povědomí o udržitelnosti v rámci programu NASCAR Impact.

NASCAR se zatím nevzdává tradičních benzinových závodních vozů, ale prostřednictvím tohoto prototypu se snaží zmapovat zájem fanoušků o elektrické závody. Jak uvedli zástupci iniciativy pro agenturu AP, jde především o průzkum trhu a získání zpětné vazby od veřejnosti.

Zdroj: Shutterstock

Ředitel NASCAR pro udržitelnost, Riley Nelson, v rozhovoru pro AP zdůraznil, že cílem série a jejích partnerů je představit elektrická vozidla a obecněji elektrifikaci závodění jako něco „cool, zábavného a dostupného“. Prototyp, který řídil zkušený jezdec NASCAR David Ragan, je vybaven třemi 6fázovými motory STARD UHP – jedním vpředu a dvěma vzadu. Napájení zajišťuje kapalinou chlazená baterie o kapacitě 78 kWh. Dle NASCAR je laditelná pohonná jednotka schopna generovat až 1 000 kW při špičkovém výkonu. Vozidlo je postaveno na upraveném podvozku Next Gen.

Plány udržitelnosti NASCAR nejsou omezeny pouze na představení elektrických vozů. Organizace plánuje instalaci nabíjecích stanic pro elektromobily na závodních tratích a přechod na 100 procent obnovitelné energie do roku 2028. Do roku 2035 si NASCAR klade za cíl dosáhnout nulových čistých provozních emisí.

Tento krok představuje významný posun v přístupu NASCAR k závodění a udržitelnosti. Přestože tradiční benzinové vozy zůstávají nedílnou součástí závodů, elektrické prototypy otevírají nové možnosti pro budoucnost motorsportu. Ukáže se, jaké reakce a ohlasy tento prototyp vyvolá mezi fanoušky a jakým směrem se bude NASCAR dále ubírat.

Diskuse ke článku NASCAR dostane první elektromobil

Středa, 10 Červenec 2024 - 21:42 | Vojtech Nekvapil | No jak to přijmou fanoušci je všem jasné. Ale...
Úterý, 9 Červenec 2024 - 07:10 | Gaunter | V súčasnej pohnutej dobe by sa viac hodili...

Zobrazit diskusi