CDR.cz - Vybráno z IT

Nástroj Amperage: Odemknutí funkce Recall pro starší počítače

Zdroj: Shuttestock

Na nedávné akci Copilot AI and Surface představila společnost Microsoft novou funkci pro Windows s názvem Recall, která díky umělé inteligenci umožňuje uživatelům snadno najít vše, na co se kdy dívali na svém PC. Tato funkce je oficiálně dostupná pouze na nových zařízeních Copilot+ s integrovanými neurálními procesorovými jednotkami (NPU).

Nicméně, nyní je tu nový způsob, jak tuto funkci zpřístupnit i na starších počítačích. Uživatelský pseudonym Albacore nedávno zveřejnil konzolovou aplikaci na GitHubu s názvem Amperage. Tento nástroj umožňuje spustit Recall i na zařízeních, která tuto funkci oficiálně nepodporují.

Požadavky na použití Amperage

Nástroj Amperage umožňuje aktivovat Recall na počítačích se systémem na čipu (SoC) založeném na Arm64, což zahrnuje zařízení poháněná Qualcomm Snapdragon, Microsoft SQ nebo čipovou sadou Ampere. Uživatelé si musí ověřit, že používají Windows 11 verze 24H2 sestavení 26100.712, protože starší a novější beta verze operačního systému neobsahují potřebné komponenty pro aktivaci této funkce.

Zdroj: Shutterstock

Možné budoucí rozšíření

Podle serveru The Verge by budoucí verze nástroje Amperage mohly umožnit odemknutí funkce Recall na širší škále zařízení. Očekává se totiž, že v průběhu roku budou k dispozici počítače Copilot+ s procesory od společností AMD a Intel.

Jak Recall funguje

Funkce Recall pořizuje snímky toho, co se zobrazuje na počítači uživatele, a ukládá je lokálně. Následně používá lokální multimodální malé jazykové modely k rozpoznávání textu, obrázků a videí na těchto snímcích. Uživatelé mohou poté prohledávat časovou osu Recall, aby našli dříve zobrazené položky, jako jsou obrázky, webové stránky, dokumenty nebo e-maily.

Microsoft uvádí, že Recall dokáže pracovat i s vágními kontextovými stopami, pokud si uživatel nepamatuje přesné fráze nebo popisy. Díky tomu, že jsou snímky uloženy lokálně a offline, zůstávají data uživatelů soukromá a bezpečná.

Závěr

Nástroj Amperage představuje významný krok vpřed pro uživatele starších počítačů, kteří chtějí využívat pokročilé funkce umělé inteligence jako je Recall. Přestože je zatím dostupný pouze pro zařízení se specifickými čipovými sadami a verzemi operačního systému, budoucí aktualizace by mohly tuto možnost rozšířit na širší spektrum hardwaru. Tímto způsobem mohou uživatelé starších počítačů získat přístup k moderním nástrojům a zvýšit svou produktivitu a efektivitu práce.

Diskuse ke článku Nástroj Amperage: Odemknutí funkce Recall pro starší počítače

Úterý, 4 Červen 2024 - 23:25 | barakoas | Proc by tenhle spyware nekdo chtel ve svem...
Úterý, 4 Červen 2024 - 19:52 | Vojtech Nekvapil | Spíše to vypadá, že většina se bude téhle funkce...

Zobrazit diskusi