CDR.cz - Vybráno z IT

Naučte svojí hloupou televizi Chrome OS s minipočítačem Chromebit

Chromebit 1
Minipočítače nově nabízí další operační systém - Chrome OS. Google Chromebit od Asusu potěší miniaturním designem s otočným kloubem. Kolik bude zařízení stát a jakou nabízí výbavu?

Minipočítačů je na trhu nespočet. Většina z nich pracuje s operačním systémem Android, jiné zase Windows či Linuxem, ale moc na výběr nakonec uživatel nemá. Chromebit, který nyní přichází na trh, chce situaci změnit.

Miniaturní počítač přichází na trh ve tvaru většího flashdisku nabízí 2 GB RAM, 16GB úložiště a čtyřjádrové SoC od Rockchip. Konektivitu zajišťuje HDMI s otočným kloubem, za což výrobce chválíme a jeden USB konektor společně s Bluetooth a WiFi.

Chromebit

Chromebit si nepleťme s Google Chromecast,ten slouží hlavně pro streamování obsahu na televizní obrazovku, zatímco Chromebit udělá z televizoru či monitoru počítač s Chrome OS, kde jsou možnosti širší. Odpovídá tomu i cena 85 dolarů (cca 2 150 Kč), která je oproti 35 dolarům za Chromecast výrazně vyšší.

Otázkou je, proč po Chrome OS doposud nesáhli i ostatní výrobci minipočítačů. Dominantní Android je bez dotykové obrazovky poměrně krkolomným řešením a právě Chrome OS by mohl být v době cloudových služeb a rychlého připojení zajímavou volbou. Nabízí však něco zcela jiného, než Android, který může suplovat i herní konzoli či multimediální centrum.

Chromebit 2

Chrome OS by byl řešením spíše pro ty, kteří by chtěli využívat minipočítač k práci a nechtějí utrácet za řešení s Windows či Ubuntu Linux. I tak se jedná o poměrně zvláštní zařízení, které to na trhu nebude mít za současně nastavenou cenu vůbec jednoduché. Jednu větší výhodu bychom přeci jen našli – Chrome OS může díky bezproblémovému běhu na ARM procesorech běžet i na levnějším hardwaru.

Krabička má zkrátka moc „ale“. Musíte mít dobré internetové připojení, nesmí vám vadit vyšší cena, vaše aktivity musí být veskrze v cloudu a pak… pak je Chromebit celkem zajímavým zařízením. Chromebit je již dostupný na trhu v USA, do Evropy se dostane během několika měsíců.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Naučte svojí hloupou televizi Chrome OS s minipočítačem Chromebit

Čtvrtek, 19 Listopad 2015 - 03:31 | Stream Line | Děkuji, nechci. Nepotřebuji, aby mě Google všude...
Středa, 18 Listopad 2015 - 14:26 | Jirka H | 85$ to je za dva nebo za tři kusy? Jinak pokud...

Zobrazit diskusi