CDR.cz - Vybráno z IT

Nejstarší desková hra: Zrození starověkých strategií

Zdroj: Shuttestock

Archeologové v nedávné době odhalili nový nález, který by mohl zcela změnit pohled na původ deskových her. Stará teorie, že hra známá jako "Hounds and Jackals" (v českém překladu "Psi a šakalové") pochází z Egypta, byla zpochybněna díky objevu v dnešním Ázerbájdžánu. Tento nový důkaz naznačuje, že hra může být mnohem starší, než jsme si dosud mysleli, a že její kořeny sahají až do Asie.

Starověké hry: Hra jako okno do historie

Deskové hry mají v lidské historii hluboké kořeny. Archeologové již dříve objevili hrací desky ve starověkém Egyptě, například hry jako Senet a Mehen, které se datují tisíce let zpět. Podobně i římské legie hrály strategické hry, mezi nimiž vynikala hra "Ludus Latrunculorum," přezdívaná jako "hra žoldáků." Každý z těchto objevů představuje svědectví o tom, jak hry zajišťovaly zábavu i strategický výcvik v různých kulturách.

Nové objevy přinášejí další pohled na hry jako na sociální fenomén, který překlenuje hranice států a kontinentů. Například 4000 let stará hrací deska, objevená v Ománu, ukazuje na spojitost s Královskou hrou Ur, což je jedna z nejstarších dochovaných deskových her a možný předchůdce dnešního backgammonu. Tyto hry zřejmě sloužily nejen jako zábava, ale i jako nástroj pro komunikaci a rozvíjení myšlenkových dovedností.

Psi a šakalové: Hra, která cestovala světem

Jedním z nejnovějších a nejzajímavějších objevů je herní deska "Hounds and Jackals," známá také jako "Fifty-Eight Holes" (58 děr). Hra byla objevena na několika místech od Egypta po Ázerbájdžán, Írán a Mezopotámii. Tento herní plán je znám od roku 1890, kdy byl poprvé objeven v Egyptě. Avšak nové nálezy naznačují, že hra se mohla rozšířit do dalších oblastí dříve, než se původně předpokládalo.

Hrací deska sestává ze dvou paralelních sad po 29 jamkách. Hráči používají malé tyčinky, často s hlavami šakalů nebo psů, a jejich cílem je dostat všechny své figurky na koncové pole – větší díru na horní části desky. Hra se podobá moderním závodním hrám, kdy je potřeba překonat soupeře a rychle přesunout všechny své figurky.

Ázerbájdžánský objev: Přepisování historie deskových her

Největším překvapením byl objev této deskové hry v Gobustanu, Ázerbájdžánu. Archeolog Walter Crist zde v roce 2018 našel skalní přístřešky vytesané s tečkovanými vzory, které se nápadně podobaly hracím deskám objeveným v Egyptě a Mezopotámii. Crist spolu s archeologem Rahmanem Abdullayevem dospěli k závěru, že tento herní plán může pocházet z doby bronzové, což by znamenalo, že lidé hráli tuto hru v oblasti Kavkazu dávno předtím, než se rozšířila do Egypta.

Šest dalších herních desek bylo nalezeno na různých místech Ázerbájdžánu, což podporuje teorii, že tato hra byla běžná v regionu Kavkazu, zejména mezi pastýři, kteří trávili dlouhé zimy v úkrytech a zabíjeli čas hraním her.

Společenská role her

Hry, jako je "Hounds and Jackals," sloužily nejen jako zábava, ale také jako nástroj pro komunikaci a socializaci. Rychlé rozšíření hry napříč různými regiony svědčí o její popularitě a schopnosti spojovat lidi napříč kulturami. Historikové se domnívají, že podobné hry mohly mít i symbolický význam a sloužit jako prostředek ke komunikaci mezi různými vrstvami společnosti.

Nejasnosti kolem původu

I když tento nový objev posouvá hranice našich znalostí o deskových hrách, otázky ohledně přesného původu hry zůstávají nezodpovězeny. Autoři studie připouštějí, že k úplnému objasnění bude zapotřebí dalších důkazů a přesnějšího datování nalezených artefaktů. Nicméně je již nyní jasné, že deskové hry byly populární nejen v Egyptě, ale i v celé Asii, a sloužily jako univerzální jazyk pro socializaci a soutěžení.

Diskuse ke článku Nejstarší desková hra: Zrození starověkých strategií

Žádné komentáře.