CDR.cz - Vybráno z IT

Nokia popírá spekulace: Telefony znovu vyrábět neplánuje! Kde je pravda?

nepřehlédněte
6 nokia 2600 3310 5230
Zazvoní telefon a všichni v okolí se podívají, zda to není ten jejich. Doba, kdy se něco takového stávalo díky zařízením Nokia a jejich nezapomenutelnému vyzvánění je asi pryč. Poslední zprávy o návratu k výrobě mobilů prý nejsou pravdivé.

Kolem finské Nokie je v posledních dnech rušno. Zvěsti o opětovném návratu k výrobě mobilních telefonů mluví o návratu k výrobě a potenciální výrobě Android telefonů. Vše však popírá poslední vyjádření finské společnosti.

"Nokia zaznamenala zprávy spekulující o návratu k výrobě zařízení pro koncové zákazníky ve svém vývojovém středisku v Číně. Tyto zprávy nejsou pravdivé," objevilo se na oficiálních stránkách výrobce. "Nokia zdůrazňuje, že v tuto chvíli nemá v plánu vyrábět či prodávat telefony."

Nokia v tuto chvíli mobilní zařízení nevyrábí. Dokonce ani tablet N1 nepochází z její produkce. Finové jej sice navhnuli, ale o výrobu se stará tchajwanský Foxconn. Pro finskou společnost je prý v tuto chvíli zajímavější volbou licencování značky 3. straně.

Nokia N 1

Finský výrobce má do konce tohoto roku platnou dohodu s Microsoftem, podle níž se na mobilní trh zatím nesmí vrátit."Bylo by hloupé nevzít tuto možnost v potaz. Samozřejmě jí zvažujeme," řekl Sebastian Nystrom, vedoucí produktového oddělení Nokia Technologies v listopadu minulého roku. Otázkou je, kolik se toho od té doby mohlo změnit. My bychom třeba Nokii na trhu viděli znovu rádi.

Úspěch a pád finského obra

Asi každý z nás si pamatuje na situaci ve světě mobilních zařízení kolem roku 2000, kdy suverénně vládla Nokia (od roku 1998 do 2011 byla Nokia největším světovým výrobcem mobilních telefonů, pozn. red.). Nezdá se to být tak dávno, ale vyzvánění "Nokia Tune", jenž jsme dříve mohli slyšet k každé druhé kapsy, dnes prakticky vymizelo.

Nokia 3310 2

Finský obr jednoduše zaspal, doslova spíše zamrzl, a než se mu povedlo zareagovat na éru chytrých telefonů v čele s iPhonem a Android zařízeními, bylo pozdě. Postupný úpadek přešel ve snahu zachránit se spojenectvím s Microsoftem a sázkou na nadějnou platformu Windows Phone.

Nokia Lumia 520 a 720 - úvodní img

Microsoft měl s Nokií nakonec trošku jiné plány, než spojenectví, a tak její divizi mobilních telefonů před rokem koupil. Staré dobré telefony Lumia tedy již nejsou Nokia, ale Microsoft a softwarový gigant se snaží zaujmout zákazníky čistě pod svou taktovkou. 

Co bude dál?

Spekulace o návratu Nokie na trh s chytrými telefony jsou rozporuplné. Na první pohled se zdá být logické, aby se společnost s podobným know-how na trh vrátila. Nokia stále vlastní nejrůznější patenty a výrobní technologie. Uvidíme tedy, co přinese rok 2016.

Nokia Alcatel

V tuto chvíli se společnost soustředí na svou síťovou divizi. Tu se rozhodla před několika dny rozšířit o konkurenční Alcatel-Lucent, který zakoupí za 15,6 miliardy dolarů (kolem 400 miliard Kč).

Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nokia popírá spekulace: Telefony znovu vyrábět neplánuje! Kde je pravda?

Čtvrtek, 30 Duben 2015 - 15:18 | frees frees | Ja som si teda neni celkom isty ze je ta doba...
Pondělí, 27 Duben 2015 - 10:19 | BTJ | Co si potom predstavujes pod pojmem "Nokia...
Pondělí, 27 Duben 2015 - 08:57 | corwin78 | Neřekl bych, že Nokia zaspala, Nokii doslova...
Pondělí, 27 Duben 2015 - 08:46 | Xspy | Jo jo, zazvoní telefon a všichni se podívají...

Zobrazit diskusi