CDR.cz - Vybráno z IT

Nokia uvolní své HERE mapy pro androidí telefony a smartwatch od Samsungu

nepřehlédněte
Here Android Devices
V dobách dávno minulých, když byl Google „jen“ tou společností, která poskytuje vyhledávač a emailové služby, nabízela Nokia své (Ovi) mapové aplikace pro mobilní telefony naprosto standardně. Do dnešních dnů vlivem vývoje se však karty rozdaly úplně jinak...

Není asi nutné vás nějak detailně uvádět do kontextu, jsou to fakta, která si všichni dobře uvědomujeme. Nokia v závislosti na politikaření a obchodních rozhodnutí ztratila své vůdcovství a její ignorace nastupujícího Androida od Google, který logicky rozprostřel v systému dlouhá chapadla svých služeb, ukrojil velký díl z dominantního zastoupení a následně používání uživateli nejen mapových aplikací finského výrobce.

Úzká vazba na Microsoft a vlastně dnes již jen čistě na mateřskou společnost Microsoft omezila „nokiacké služby“ (dále v textu myšleno omezeně pouze jako služba HERE mapy) pro Windows Phone platformu. I když zde v komunitě dosáhly velké popularity, HERE mapy se řadí mezi aktuálně nejlepší aplikace Nokie a v podstatě i mezi nejlepší mapové aplikace obecně – spousta zákazníků si kupovala Nokie Lumie z důvodu „jsou tam ty dobré mapy zadarmo“ -,  bylo jejich šíření limitováno systémovou platformou. To se však dnes mění…

Here Android Drive Route OverviewHere Android Search Results

Nejnovější verze mapových služeb HERE Maps poputuje na konkurenční platformu Android i Tizen, respektive na androidí smarpthony a smartwatch s Tizenem od společnosti Samsung. Jistá kontinuita v tomto rozhodnutí je zřejmá, exkluzivní aplikace směrem k Samsungu míří jako „bonusové“ dorovnávání jejich licenčních dohod a spoluprací.

HERE (beta) mapy disponují všemi známými funkcemi, co byste očekávali: navigování krok za krokem, vyhledávání či sledování polohy GPS. Ve srovnání s androidími Google mapami ocenění jistě uživatel možnost stáhnout si mapy regionů či kompletně celých zemí pro offline přístup, a to i včetně možnosti vyhledávání míst a dalších pokynů, i když nejste připojeni k internetu. Pokud však uživatel má v daný okamžik možnost se připojit, může využít internet jen například k aktualizaci dopravních informací.

Here Android Contextual Menu

Aplikace HERE poputuje také na chytré hodinky Samsung Galaxy Gear, Gear 2 Neo, Gear 2 či Gear S, se kterými má aplikace oficiálně debutovat. Budete-li zároveň aplikaci používat i na svém telefonu, budete moci synchronizovat mapy mezi zařízeními, čímž získáte informace o svých cestách, jednotlivé aktuální pokyny k trase a další mapové podklady.

Here Tizen Gear S Front Black 2

Aktuálně bude HERE pro Android k dispozici výhradně pro uživatele Samsungu - řada Galaxy – a to od října letošního roku ve verzi beta na Samsung Apps. Do budoucna by však teoreticky nic nemělo bránit tomu, aby Nokia nabídla nakonec aplikaci i pro jiné telefony s Androidem.

Zdroje: 

360.here.com #1 a #2

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nokia uvolní své HERE mapy pro androidí telefony a smartwatch od Samsungu

Úterý, 2 Září 2014 - 10:32 | BTJ | Jenomze u nokie koupis aspon dobry HW, kdezto u...
Úterý, 2 Září 2014 - 09:23 | petr22 | Pro uzivatele to bude zdarma stejne jako to bylo...
Úterý, 2 Září 2014 - 08:24 | Jaroslav Houdek | Ty Gear hodinky (Tizen) jí budou mít zadarmo (...
Pondělí, 1 Září 2014 - 17:01 | BTJ | LOL .... ale nejak se zapomnelo zminit, ze...

Zobrazit diskusi