CDR.cz - Vybráno z IT

Japonská bezpečnostní kamera pozná podezřelé chování potenciálních zlodějů

Telekomunikační gigant NTT East a Earth Eyes Corp. společně vytvořili bezpečnostní kameru, která dokáže identifikovat podezřelé chování a na potencionální zloděje upozornit pomocí mobilní aplikace obchodníka.

Před nedávném jsme psali o bezpečnostních kamerách, které umisťují čínské střední školy ve svých třídách, aby sledovaly různé druhy chování studentů. Podobná technologie je nasazována i v běžných japonských obchodech, pod názvem AI - Guardman. Tento systém bezpečnostních kamer vznikl ve spolupráci telekomunikačního giganta NTT East a startupu Earth Eyes Corp.

Bezpečnostní technologie je koncipována tak, aby dokázala odhalit podezřelé chování příchozích návštěvníků, a zabránit tak různým trestným činnostem. Díky strojovému učení metodou deep learning je schopna analyzovat veškerý videozáznam rychleji než tomu bylo doposud. Deep learning je součástí širší rodiny strojového učení a zabývá se například neuronovými sítěmi. Využití nachází právě při rozpoznávní řeči, pohybů, ale třeba i jazyka. 

Technologii pro tuto kameru, která běží na bázi open source, vyvinula univerzita Carnegie Mellon. Podle mluvčí NTT East bude tato kamera veřejně ke koupi za jednorázovou cenu 47 000 Kč. Dále bude nutné platit i měsíční paušál ve výši necelých 900 Kč za cloudovou podporu. NTT odhaduje, že do tří let bude jejich technologie nasazena v 10 000 obchodech, a to jak velkých tak malých. Tato kamera má zorný úhel 144 stupňů a detekční vzdálenost je až 13 metrů. Z toho vyplývá, že pokud je výška stropu přiměřená, může tato kamera pokrýt celý sklad. 

Ani tato bezpečnostní kamera však není dokonalá a bezchybná. V některých případech je stále těžké odlišit podezřelé chování od prostého nerozhodného prohlížení zboží. Důležitým hlediskem pak je také rozdíl mezi podezřelým chováním v drogerii a knihkupectvím. Bohužel nejsou známy žádné studie o přesnosti nebo spolehlivosti tohoto systému. Kritici mají obavy i z použití AI - Guardman jako záminky pro diskriminaci. I přes všechny tyto nedostatky se ovšem dá očekávat, že v budoucnu budou podobné technologie stále běžnější. 

Diskuse ke článku Japonská bezpečnostní kamera pozná podezřelé chování potenciálních zlodějů

Žádné komentáře.