CDR.cz - Vybráno z IT

Nová těžkotonážní raketa ESA, Ariane 6, je připravena k prvnímu startu

Zdroj: Shuttestock

Evropská vesmírná agentura (ESA) je připravena na první start těžké nosné rakety Ariane 6, plánovaný na úterý 9. července. Ariane 6, vyvinutá společností ArianeGroup, nahradí Ariane 5 a obnoví nezávislý přístup Evropy do vesmíru po roční pauze.

Evropská vesmírná agentura (ESA) se chystá vstoupit do nové éry vesmírných misí s těžkou nosnou raketou Ariane 6, jejíž první start je naplánován na úterý 9. července. Tento významný krok ukončí roční období, během kterého Evropa neměla vlastní schopnost samostatně se dostat do vesmíru. Ariane 6, vyvinutá společností ArianeGroup, přebírá štafetu po své předchůdkyni Ariane 5, která byla vyřazena z provozu loni v červenci po své 117. misi.

Ariane 5, v provozu od roku 1996, sloužila jako hlavní startovací systém ESA po více než dvě desetiletí. Původní plán počítal s tím, že Ariane 6 převezme tuto úlohu okamžitě po odchodu Ariane 5 do důchodu, avšak vývoj nové rakety čelil několika zpožděním. Tato situace donutila ESA spoléhat se na jiné poskytovatele startů, jako je například SpaceX, aby mohli realizovat své vědecké mise. Nyní, když je Ariane 6 konečně připravena k akci, má Evropa šanci obnovit svou nezávislost ve vesmírném cestování.

Zdroj: Shutterstock

„Ariane 6 představuje novou éru autonomního, všestranného evropského vesmírného cestování,“ uvedl generální ředitel ESA Josef Aschbacher v červnu. Dodal, že tato raketa obnoví nezávislý přístup Evropy do vesmíru a posílí její pozici na mezinárodnívesmírné scéně.

Start Ariane 6 se uskuteční z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně a bude živě přenášen na Webové televizi ESA. Pokrytí události začne 30 minut před plánovaným startem, který má okno otevřené od 14:00 ET (20:00 SELČ).

Tento start není jen technickým milníkem, ale také symbolickým krokem směrem k budoucnosti, kde Evropa může samostatně realizovat své ambice ve vesmíru. Pokud vše proběhne hladce, bude Ariane 6 klíčovým hráčem ve vesmírných misích nejen pro Evropu, ale i pro mezinárodní partnery hledající spolehlivý a výkonný startovací systém.

Diskuse ke článku Nová těžkotonážní raketa ESA, Ariane 6, je připravena k prvnímu startu

Úterý, 9 Červenec 2024 - 12:10 | madPav3L | A tady je odkaz na ten přenos https://www.esa.int...
Úterý, 9 Červenec 2024 - 09:55 | jk3232 | Držím palec, ať to vyjde.

Zobrazit diskusi