CDR.cz - Vybráno z IT

Postavte se Google vyhledávání na odpor slovy: "Ne, říkal jsem ..."

nepřehlédněte
Znáte to, faktura - fraktura, sadař - sadista, žebrák - Točník. I Google občas popustí uzdu své fantazie a během hlasového ovládání špatně interpretuje váš hlas. Teď se mu však můžete postavit na odpor a jednoduše opravit vyhledávání.

Správná interpretace hlasu závisí hned na několika faktorech a není to jen kvalita softwarového "asistenta". Důležité je mluvit přímo do mikrofonu, nepohybovat se v hlučném prostředí, hlídat si neobvyklý přízvuk a v neposlední řadě mluvit podporovaným jazykem (jablečná asistentka Siri češtinu neovládá, vyhledávací vševěd Google s ní zásadní problém nemá). Holt vyhledávač není člověk.

Právě Google nedávno spustil novou funkci do svého softwaru "OK Google" v rámci Google Search zaměřenou na opravy hledaných frází. Pokud je vyhledaná fráze jiná, než kterou jste požadovali, stačí říct "No, I said... " (Ne, říkal jsem...) a opravit například jedno slovo z fráze. Algoritmus nejspíš porovná podobné znění slov (jako v anglickém příkladu "broke" a "Baroque") a nahradí je.

Google publikoval krátké demonstrační video na svůj Google Plus profil během úterý:

Funkcionalita přispívá ke globální snaze Googlu nebýt vyhledávačem hledajícím to, co mu řeknete, ale spíše hledajícím to, co opravdu potřebujete najít.

I když Siri míří spíše směrem "soukromý asistent", má se v této oblasti stále co učit. V iOS 8 má však po vzoru Googlu také funkci "Hey Siri", která spustí hlasové ovládání, v případě Applu to však bude fungovat pouze u zařízení připojených ke zdroji energie (ano, wtf?). Stejně jako Google bude Siri zobrazovat rozpoznané fráze v reálném čase, takže potenciálně byste měli hned vidět, že "je mimo". 

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Postavte se Google vyhledávání na odpor slovy: "Ne, říkal jsem ..."

Pátek, 11 Červenec 2014 - 08:56 | DRK | Zdá se mi to, nebo chce někdo v google ze všech...

Zobrazit diskusi