CDR.cz - Vybráno z IT

Nové Windows10X budou odlehčenou verzí operačního systému pro všechna zařízení

Společnost Microsoft vyvíjí v poslední době nový operační systém Windows 10X, který je prozatím určen jen pro mobilní zařízení. Je uzpůsoben i pro zařízení se dvěma displeji. Očekává se, že tato odlehčená verze OS bude v budoucnu k dispozici také pro laptopy.

Společnost Microsoft se rozhodla, že dá svému operačnímu systému Windows 10 nový kabát a při té příležitosti ho také připravit na příliv skládacích zařízení. Na poslední tiskové konferenci byl tak světu představen nový OS Windows 10X, který byl představen jako odlehčená verze stávajících W10, speciálně uzpůsobený pro dvoudisplejové skládací zařízení podobným Surface Neo.

I když se to běžnému uživateli nemusí zdát zřejmé na první pohled, mají nové Windows 10X nové jádro založené na Windows Core OS. Toto jádro se od současného liší tím, že obsahuje pouze nové a moderní komponenty bez starých částí kódu s různými historickými aplikacemi. Podporu desktopových aplikací pak Microsoft vyřešil elegantně tak, že poběží ve zcela izolovaných kontejnerech, takže ani nebudou moci poškodit či pozměnit OS.

Minulý týden dokonce uniklo několik prvních screenshotů, které naznačují, že by nový OS měl obsahovat rozhraní schopné se přizpůsobit dle daného typu zařízení. Místo interaktivní nabídky Start, na kterou jsou uživatelé Windows zvyklí, se nyní objeví Launcher, který je podobný tomu, co znají spíše někteří uživatelé Linuxu.

Zde se pak budou nacházet pouze ikony, nejčastěji používané aplikace či naposledy navštívené webové stránky. Ikona Launcheru a její umístění se pak bude adaptivně přizpůsobovat dle typu zařízení. Součástí nového OS pak bude i balíček základních aplikací, který však bude ještě pravděpodobně doplněn.

I přes to, že představitelé Microsoftu tvrdí, že Windows 10X není určen pro běžné počítače, je podle dokumentace jasné, že prozatím je vyvíjen jako OS pro mobilní zařízení, ale podle nemalého počtu indicií jde soudit, že jednou ho budeme mít i na svých laptopech. Tento OS by měl fungovat i na pomalejších počítačích a umožnil by uživateli využít širší a efektivnější možnosti svého zařízení. Poslední informací je, že Windows 10X by měli postoupit do fáze „Release to Manufacture“ zhruba v červnu příštího roku. 

Zdroje: 

Diskuse ke článku Nové Windows10X budou odlehčenou verzí operačního systému pro všechna zařízení

Čtvrtek, 31 Říjen 2019 - 20:14 | Stan | Lepší by bylo kdyby místo těchto blbin raději...
Čtvrtek, 31 Říjen 2019 - 11:34 | armagedon | Jenom je skoda, ze uz dobrych deset let neudelali...
Čtvrtek, 31 Říjen 2019 - 11:26 | R-M-X | No i v korporátním prostředí má něco takového...
Čtvrtek, 31 Říjen 2019 - 09:27 | Pety | Už někdy předloni měl MS cukání nahradit W10 Home...
Čtvrtek, 31 Říjen 2019 - 09:21 | xvasek | Já bych teda odlehčené Windows 10 bral. Ale tento...

Zobrazit diskusi