CDR.cz - Vybráno z IT

Nový kompozit pro 3D tisk je lehčí než dřevo a tvrdší než beton

Perex Strong 3 D Printed Composite 0
Vědcům z Harvardské univerzity se podařil průlomový objev v oblasti 3D tisku kompozitních materiálu. Díky tomu se dočkáme nových odlehčených architektur a budeme tak moci vyrábět daleko účinnější větrné turbíny, rychlejší automobily a super lehká letadla.

Vezměte si takové balsové dřevo, které má mimořádně malou hustotu, maximálně 0,4 g/cm³. Stále je dostatečně pevné, a to i díky mikroskopické struktuře, která se vyznačuje vysoce efektivní směsí celulózy a ligninových vláken. Už indiáni z Jižní Ameriky využívali balsové dřevo díky jeho vlastnostem pro stavbu vorů. Balsové dřevo je vlastně nejlehčí ze všech dřev na světě a hojně se využívá jako oblíbený materiál pro stavbu leteckých modelů. Nicméně může nastat vážný zásobovací problém, protože přes 95 % všech světových rezerv balsového dřeva se nachází jen v jediné zemi - v Ekvádoru.

Vědci z Harvardu nyní přišli na způsob jak vyrábět celulární kompozit s lepšími vlastnostmi, než má kupříkladu balsové dřevo. Díky 3D tisku dojde ke skoncování s nahodilými strukturálními vadami, kterými trpí dřevo.

Pro sestavení nového celulárního kompozitu byla využita epoxidová pryskyřice, obsahující destičky z nanohmoty (nanoclay), aby došlo ke zvýšení viskozity, dále “Whiskery“ z karbidu křemíku a uhlíková vlákna.

3 D Printed Super Composite 1

Podle vědců je nový kompozit až 20x tužší než dnešní běžné 3D tištěné polymery a 2x tak pevnější než dosavadní nejpevnější polymerový kompozit pro tisk.

Jak už bylo zmíněno výše, počítá se s prosazením nového materiálu u větrných turbín, v automobilovém průmyslu a leteckém průmyslu.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový kompozit pro 3D tisk je lehčí než dřevo a tvrdší než beton

Pátek, 4 Červenec 2014 - 14:51 | Destructor | Tak když dneska začnou tisknout, tak předpokládám...
Čtvrtek, 3 Červenec 2014 - 15:06 | x3m | A zabudli dodat, ze drahsi ako zlato :)
Středa, 2 Červenec 2014 - 15:41 | DRK | Nebyl by odkaz na nějaké relevantní informace?...
Středa, 2 Červenec 2014 - 13:09 | pg | Jenom bych upozornil, že se jedná o Harvardovu...

Zobrazit diskusi