CDR.cz - Vybráno z IT

Nový technologický průlom umožňuje vědcům číst prastaré svitky z Pompejí

Zdroj: Shutterstock

Vesuv, tato mocná sopečná síla, která kdysi zanechala v paměti tragický obrázek zpopelňující erupce, dnes slouží jako brána k odhalení tajemství minulosti. Díky pokroku v umělé inteligenci (AI) a obrovskému úsilí vědců se otevírají dveře do světa starověkých textů, zpřístupňujících nám myšlenky a příběhy z dávných dob.

Historie sopky Vesuvia je úzce spjata s městy Pompeje a Herculaneum, která zasypala její sopečná síla v roce 79 n. l. Mezi popel a trosky zahrnula nejen fyzické památky, ale i vzácné papyrové svitky, které v sobě ukrývaly bohatství znalostí a myšlenek starověkého světa.

Tento příběh se nedávno stal aktuálním, když tým vědců v rámci Vesuvius Challenge využil pokročilé technologie AI, jako jsou počítačové tomografické skenery a strojové učení, k odhalení obsahu těchto svitků. Soutěž, kterou iniciovali výzkumníci z University of Kentucky, měla ambiciózní cíl; přečíst texty, aniž by byly fyzicky otevřeny.

Zdroj: Shutterstock

Tato technologická výzva nejen přitahovala pozornost vědců z celého světa, ale i podporu z Silicon Valley, která poskytla finanční prostředky jako odměnu za úspěch. A úspěchem se stalo právě to – tým studentů předložil sloupce textu, které obsahovaly diskuse o běžných témat, jako je vztah mezi dostatkem a příjemností jídla.

Tento průlom není jen vítězstvím vědy a technologie, ale také otevírá nové možnosti pro poznání minulosti. Svitky Herculanea jsou nejen archivem starověkých znalostí, ale i oknem do mysli a myšlení lidí před dvěma tisíci lety.

Pokrok v této oblasti není jen technologickým úspěchem, ale také posunem v našem porozumění minulosti a lidského myšlení. Díky odvaze a odhodlání vědců jsme o krok blíže k odkrytí tajemství ztracených světů a myšlenek našich předků.

Diskuse ke článku Nový technologický průlom umožňuje vědcům číst prastaré svitky z Pompejí

Pondělí, 26 Únor 2024 - 09:40 | VCR33 | Protože to je trend. Zásadně neuvádět v článku...
Úterý, 20 Únor 2024 - 12:57 | DRK | Proč tento "článek" neobsahuje...

Zobrazit diskusi