CDR.cz - Vybráno z IT

Nový Tesla Roadster odhalen. Z nuly na 100 za 1,9 sekundy, nebo ne?

2020 Tesla Roadster zaplavil minulý týden internet s některými docela neuvěřitelnými technickými specifikacemi a výkonnostními parametry.

Generální ředitel Elon Musk sdělil, že nový Roadster bude uhánět rychlostí 60 mil za hodinu (~100 km/h) za pouhých 1,9 sekundy, což by z něj činilo první hromadně vyráběný automobil, který je schopen pokořit symbolickou hranici 2.0 sekund.

Jak může nový Tesla Roadster mít zrychlení 0-60 mph za 1,9 sekundy? Toto se snažil vysvětlit (nejen) Jason Fenske, mechanický inženýr z North Carolina State University. V poslední epizodě svého pořadu Engineering Explained Jason vysvětlil prostřednictvím matematiky základní princip fungování, jak mohl 2020 Roadster dosáhnout takového úspěchu. 

Začíná to něčím velmi jednoduchým: rollout. Rollout je první etapou pohybu vozu, která není zahrnuta v měření 0-60 mph. Rollout normálně znamená, že se vozidlo pohybuje 5 až 6 mph předtím, než začnou stopky odpočítávat čas. Pro Tesla Model S P100D je doba jízdy 0-60 mph naměřena za 2,28 sekundy s rozjezdem a za 2,53 sekundy bez.

Ačkoliv prodejny většinou uvádějí historicky zavedený standard bez rozjezdu, výrobci mnohdy uvádějí ve svých oficiálních zprávách právě hodnoty s rozjezdem k docílení atraktivnějších specifikací, které průměrný zákazník již blíže nezkoumá. 

Pokud by Tesla nazahrnula rollout, bylo by docílení času 1,9 sekundy neuvěřitelné a skutečně revoluční. Pro porovnání můžeme uvést třeba Dodge Demon, který dokáže dosáhnout rychlosti 60 mph za 2,0 sekundy v ideálních příznivých podmínkách. Dalšími faktory ovlivňujícími zrychlení mohou být například zatížení přední nápravy; u vozidel s pohonem všech kol (jako Roadster), můžou přední kola pomoci pro větší zrychlení.

Nakonec nejdůležitější součástí tohoto tajemství je technologie pneumatik. Technologie pneumatik se stále zlepšuje a pokud je schopna zvládnout větší sílu a tlak, zlepší se i celkové zrychlení automobilu při zrychlování 0 – 60 mph. Pokud nedojde k zásadním průlomům, mnoho aut se bude pohybovat právě kolem hodnoty 2.0 sekund. 

Nový Tesla Roadster je čtyřmístné vozidlo s pohonem všech kol s odnímatelnou střechou, může dosáhnout maximální rychlosti přes 250 mil za hodinu a za 8,8 sekundy může urazit vzdálenost čtvrt míle. V automobilu se nachází 200kWh baterie, která má dojezd 620 mil. Na oficiálních webových stránkách jsou uvedeny všechny parametry vozu. Uvádí se zde také základní cena ve výši $200,000 (4.3 milionu Kč).

 

Nezávislé testy budou muset ověřit cíle společnosti Tesla, ale to nejdříve v roce 2020. Všichni dobře víme, že Tesla ne vždy drží pevný výrobní plán. 

Diskuse ke článku Nový Tesla Roadster odhalen. Z nuly na 100 za 1,9 sekundy, nebo ne?

Žádné komentáře.