CDR.cz - Vybráno z IT

Nvidia bude mít konkurenci. OpenAI chce vlastní čipy pro umělou inteligenci

Zdroj: Shutterstock

Na trhu s počítačovými čipy je několik výrobců, avšak 80 % všech čipů vhodných pro umělou inteligenci pochází od Nvidie. Nyní se ale rozhodla spolenčost OpenAI, která stojí za ChatGPT, že se chystá vyrábět vlastní čipy vhodné pro umělou inteligenci.

Minulý rok se z ničeho nic začalo mluvit o doposud neznámé společnosti OpenAI. Tato společnost jako první vypustila chatovací systém založený na generativní umělé inteligenci ChatGPT, který posunul naši technologii zase o kousek dál. Nyní přišla tato společnost s další zprávou – chystá se na výrobu vlastních čipů pro umělou inteligenci.

V tuto chvíli je spíše ve fázi mapování možností. V úvahu prý připadá i akvizice nějakého existujícího výrobce čipů. Celá snaha o výrobu vlastních čipů vychází z debaty o nedostatku čipů pro umělou inteligenci a možnostech řešení. V úvahu připadaly v zásadě tři možnosti, a to výroba vlastního čipu, spolupráce s výrobcem čipů či větší diverzifikace dodávek.

Zdroj: Shutterstock

Nejideálnější, ale zároveň nejdražší je pak samozřejmě možnost vytvoření vlastního čipu. Pokud OpenAI začne od začátku, bude to mnohaletý proces. Nicméně uvažujeme-li o možnosti převzít stávajícího výrobce čipů, tento čas potřebný pro výrobu čipů na umělou inteligenci se výrazně zkracuje.

Zástupci společnosti OpenAI se pak odmítli k celé záležitosti blíže vyjádřit. Ale je celkem znepokojující, že zhruba 80 % všech čipů, které se dají použít na umělou inteligenci spadají do koncernu Nvidia. Vzhledem k popularitě ChatGPT není vyloučeno, že by OpenAI mohla mít v plánu ohrozit dominantní pozici společnosti Nvidia. Tedy alespoň v oblasti čipů určených pro umělou inteligenci.

Diskuse ke článku Nvidia bude mít konkurenci. OpenAI chce vlastní čipy pro umělou inteligenci

Čtvrtek, 12 Říjen 2023 - 17:15 | WIFT | Náhodou nejideálnější = neblíže ideálu, nikoli...
Čtvrtek, 12 Říjen 2023 - 12:32 | peca | Prosím Vás nestupňujte ty superlativy. Ono to...

Zobrazit diskusi