CDR.cz - Vybráno z IT

Kam na olympiádu v Soči online? Sledujte živě a zdarma nejen české hokejisty

Zimní olympijské hry v Soči jsou v plném proudu a stejně tak pomalu započne hokejový turnaj, na který nejeden fanoušek jistě netrpělivě čeká. Pojďme se společně podívat, kam za přenosy na českém internetu a jaké mobilní aplikace vám umožní být stále v obraze.

O přenosy z letošních zimních olympijských her byl z pohledu vysílacích stanic nemalý zájem. O práva se při nákupu jednotlivých balíčků doslova poprala ČT s TV Nova. Prostřednictvím obrazovek díky tomu můžete sledovat nemalý počet živých přenosů, sportovních klání a dalších okamžiků ze ZOH v Soči. Jak ale fandit sportovcům u obrazovky počítače?

 

ZOH.cz - Šest různých přenosů zdarma u nás nabídne Česká televize, servery ale často nestíhají

Česká televize to letos s nabídkou kanálů a přenosů nepodcenila a nabízí na svých programech i webových stránkách širokou nabídku přenosů. Nejprve to vypadalo, že kvůli nákupu práv na vysílání hokeje Novou o tradiční komentář Roberta Záruby přijdeme, ale vše nakonec dobře dopadlo. Vysílání hokejového turnaje tedy na internetu nabídne jak Nova prostřednictvím placené služby Voyo, tak ČT.

ČT pro hry připravila speciální webové stránky zoh.cz, na nichž najdete aktuální informace, statistiky a vše kolem dění na hrách. Navíc nechybí tradiční online přenosy, kterých běží naráz hned několik a především zdarma. Stejně tak jsou prostřednictvím archivu k dispozici záznamy veškerých sportovních klání.

V případě hokeje však bude kvůli omezeným právům ČT sice možné koukat na živý přenos, ale na záznam se již nepodíváme. Na druhou stranu je asi živý stream tím hlavním po čem divák půjde.

Aplikace ČT pro sledování online vysílání

Vybrané přenosy můžete sledovat i prostřednictvím povedené aplikace pro mobilní zařízení. ČT Sport pro hlavní mobilní platformy můžete zdarma stahovat prostřednictvím odkazů na oficiálních stránkách. Aplikaci můžeme vřele doporučit, viz pozitivní hodnocení uživatelů v Google Play.

 

Nova si za vysílání nechá zaplatit, nabídne však i záznamy hokeje

Televize Nova prodala práva na bezplatné vysílání právě zmíněné ČT a není se čemu divit, že se k živým streamům dostaneme pouze prostřednictvím placeného portálu Voyo.cz. Na rozdíl od ČT přibývá nemilé placení, vše však běží jak má i při větší zátěži. Nedostanete se tak do situace, kdy bude server padat a neustále zastavovat načítání videa. K něčemu podobnému totiž docházelo na webech ČT při prvním závodu Martiny Sáblíkové.

Prostřednictvím Voyo máte přinejmenším jistotu, že by vše mělo běžet jak má. Pokud vám není líto nějaké té koruny, určitě lze službu také doporučit. Připravena je dvojice speciálních sportovních kanálů s nepřetržitými olympijskými momenty.

Aplikace pro fanoušky hokeje od IIHF

Hokejoví fanoušci, kteří chtějí být informováni hlavně o dění na ledě, mohou sáhnout také po oficiální aplikaci od IIHF. Najdou v ní vše potřebné od statistik po vysílací časy včetně detailních soupisek týmů.

Oficiální webové stránky a aplikace také neurazí

Pokud pro vás není problémem angličtina, určitě lze doporučit také oficiální webový portál sochi2014.com. Na stránkách najdete přehledně roztříděné informace a přehledy. Např. po kliknutí na český tým hned vidíte, kdo ze sportovců dnes soutěží, kolik máme medailí a rozkliknout si můžete informace o každém z členů výpravy.

Živé přenosy sice na stránkách najít nelze, ale sekce foto a video s občasnými útržky ze sportovišť nechybí. Pro případné zájemce je připravená oficiální aplikace, díky nimž můžete sledovat aktuální výsledky přímo na displeji svého mobilního zařízení. Pochválit lze tvůrce za podporu nejrozšířenějších platforem, kde už ve výčtu nechybí vedle iOS a Androidu ani Windows Phone a BlackBerry OS.

Přenosů je na internetu nepochybně více, výše zmíněné jsou však z valné většiny s českým komentářem. Z důvodu ochrany autorských práv jsou v zahraničí blokovány a tak se k nim oficiální cestou nepřipojíte. Máte nějaké další tipy či odkazy pro sledování olympijských her v Soči? Neváhejte se pochlubit v diskuzi.

TIP na závěr: Zkuste do Google napsat "Sochi 2014". Bude vám zobrazen program, žebříček a další aktuální informace.

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kam na olympiádu v Soči online? Sledujte živě a zdarma nejen české hokejisty

Žádné komentáře.