CDR.cz - Vybráno z IT

OpenAI odhalila íránskou operaci „Storm-2035". Šířili dezinformace

Zdroj: Shuttestock

Společnost OpenAI ukončila sofistikovanou vlivovou kampaň s íránskými kořeny, která využívala nástroj ChatGPT k tvorbě a šíření falešných zpráv zaměřených na polarizaci americké společnosti. Operace „Storm-2035“ se zaměřovala na vytváření kontroverzního obsahu týkajícího se politických a sociálních témat, včetně prezidentské kampaně, práv LGBTQ+ a konfliktu v Gaze, avšak nedosáhla významnějšího dopadu na veřejné mínění.

V nedávném vývoji, který opět ukazuje, jak sofistikovaně mohou zahraniční vlivové kampaně manipulovat veřejné mínění, společnost OpenAI odhalila a ukončila operaci s íránským vlivem, která využívala jejich populární nástroj ChatGPT k šíření falešných zpráv a dezinformací. Tato operace, známá jako „Storm-2035“, se zaměřovala na vytváření polarizujícího obsahu, který měl zasáhnout různé segmenty americké společnosti, včetně témat jako prezidentská kampaň, práva LGBTQ+ a konflikt v Gaze.

Podle OpenAI byly falešné zprávy a příspěvky na sociálních sítích vytvořeny pro pět webových stránek, které se vydávaly za důvěryhodné zpravodajské kanály, přičemž obsah byl generován v angličtině a španělštině. Tyto weby šířily informace, které měly polarizovat veřejné mínění a rozdmýchat napětí mezi různými skupinami obyvatel. Přestože operace zahrnovala také účty na sociálních sítích, jako je X (dříve Twitter) a Instagram, neměla žádný významný dosah. OpenAI uvedla, že většina těchto příspěvků získala jen minimální nebo žádnou pozornost v podobě lajků, sdílení či komentářů.

Operace Storm-2035 byla identifikována jako součást širší série vlivových kampaní, které Microsoft nedávno připsal íránské vládě. Tato kampaň byla specifická svým zaměřením na vytváření obsahu pro falešné konzervativní a progresivní zpravodajské kanály, což mělo za cíl zasáhnout různé části politického spektra ve Spojených státech. Mezi šířenými zprávami byl například i falešný narativ o Donaldu Trumpovi, který měl být cenzurován na sociálních sítích a připravoval se prohlásit za krále USA. Jiný příspěvek zase tvrdil, že Kamala Harrisová zvolila Tima Walze jako svého viceprezidentského kandidáta jako „vypočítanou volbu pro jednotu“.

Zdroj: Shutterstock

OpenAI také zmínila, že operace zahrnovala obsah týkající se účasti Izraele na olympijských hrách, venezuelské politiky a práv latinskoamerických komunit. Zajímavostí je, že kampaň zahrnovala také příspěvky o módě a kráse, což by mohlo naznačovat snahu o zvýšení autentičnosti nebo získání širšího publika.

Podle Bena Nimma, vyšetřovatele z OpenAI Intelligence and Investigations, operace zjevně chtěla hrát na obě strany politického spektra, avšak nezískala významnější podporu ani angažovanost od žádné z nich.

Odhalení této operace přichází krátce po tom, co byla zveřejněna informace o útocích íránských hackerů, kteří se zaměřili na prezidentské kampaně Kamaly Harrisové a Donalda Trumpa. Těmito útoky bylo například ovládnutí účtu Rogera Stonea, neformálního poradce Trumpa, pomocí phishingových e-mailů. Tento incident ukazuje na rostoucí sofistikovanost a drzost kybernetických útoků, které mají za cíl destabilizovat politický systém a ovlivnit veřejné mínění.

Operace Storm-2035, přestože byla relativně neúspěšná v dosažení širokého publika, poukazuje na stále se rozšiřující způsoby, jakými se zahraniční aktéři snaží ovlivnit demokratické procesy v jiných zemích. Díky moderním technologiím, jako je umělá inteligence, se stávají tyto kampaně stále více propracovanými a těžko odhalitelnými. To vyvolává otázky o potřebě nových bezpečnostních opatření a větší ostražitosti při ochraně veřejného diskurzu před dezinformacemi.

Diskuse ke článku OpenAI odhalila íránskou operaci „Storm-2035". Šířili dezinformace

Úterý, 20 Srpen 2024 - 16:21 | Milan Jelito | tak duvod k napadeni se vzdy najde ... treba...
Úterý, 20 Srpen 2024 - 09:51 | miro | ja by som zas povedal, že tento blábol je...

Zobrazit diskusi