CDR.cz - Vybráno z IT

OpenAI se připravuje na vydání GPT-5: Co můžeme očekávat od této nové verze?

Zdroj: Shutterstock

Když OpenAI před rokem uvedlo na trh svůj model GPT-4 AI, svět se ocitl ve vlně pozornosti a občasné paniky z jeho schopnosti napodobovat lidskou komunikaci a kreativitu. A od té doby se největší otázkou ve světě umělé inteligence stala: Kdy dorazí GPT-5?

Podle nedávné zprávy od Business Insider se zdá, že odpověď na tuto otázku se blíží. Očekává se, že OpenAI vydá GPT-5, zdokonalenou verzi svého jazykového modelu AI, který pohání ChatGPT, někdy v polovině roku 2024 - možná dokonce už během léta. Informace od dvou anonymních zdrojů obeznámených se situací naznačují, že někteří podnikoví zákazníci již obdrželi ukázky GPT-5 a souvisejících vylepšení.

Jeden z generálních ředitelů, který měl možnost vidět verzi GPT-5, ji popsal jako "opravdu dobrou" a "materiálně lepší". OpenAI prezentovala nový model prostřednictvím konkrétních případů použití a dat, která jsou pro společnost jedinečná. Zároveň naznačil další nevydané funkce modelu, jako je schopnost spouštět agenty AI vyvíjené OpenAI, aby automaticky prováděli úkoly.

Na otázku ohledně konkrétního data vydání GPT-5 a zprávu od Business Insider zástupci OpenAI odpověděli vyhýbavě, pouze citují výňatek z nedávného vystoupení generálního ředitele Samuela Altmana v podcastu Lex Fridman. Altman se ve svém projevu vyhnul konkrétní odpovědi na otázku o vydání GPT-5, ale naznačil, že letos přinese společnost několik nových produktů.

Zdroj: Shutterstock

Tento krok od OpenAI zvedá otázku, jakou roli bude hrát GPT-5 v ekosystému umělé inteligence. Bude-li následovat stejnou cestu jako jeho předchůdci, očekává se, že bude multimodálním velkým jazykovým modelem, který může zpracovávat textový i vizuální vstup. Bude schopen predikce dalšího tokenu ve větě, což umožní řešení různých úkolů, včetně dokončení věty nebo psaní kódu.

Nicméně, jako u předchozích verzí, bude klíčové, jak OpenAI dokáže zvládnout případné problémy, jako je "lenost" modelu, který se projevuje v odmítání odpovědí na určité výzvy. OpenAI již dříve vydala aktualizaci GPT-4 Turbo, která měla snížit tento problém, ale byla kritizována za svou účinnost.

Stále však zbývá mnoho otázek ohledně GPT-5, včetně toho, zda jeho vydání skutečně proběhne v plánovaném termínu. Bez ohledu na to, zda tento plánovaný AI model skutečně představuje revoluční krok vpřed nebo jen jemné vylepšení, je jisté, že jeho příchod bude sledován s velkým zájmem a očekáváním ze strany komunity kolem umělé inteligence.

Diskuse ke článku OpenAI se připravuje na vydání GPT-5: Co můžeme očekávat od této nové verze?

Sobota, 23 Březen 2024 - 19:43 | MrKvic | Nedivil bych se tomu. Obzvlášť když je už teď...
Pátek, 22 Březen 2024 - 10:39 | LipcaCZ | Šoupnou GPT4 do free tieru?

Zobrazit diskusi