CDR.cz - Vybráno z IT

Pamatujete staré disneyovky? Videohra Cuphead vás vrátí do dětství

Cuphead Origins E 3 17
Staré disneyovky formovaly dětství většiny tehdejší mládeže a úctyhodně přežily až dodnes. Cuphead je jejich videoherní tribut, který se snaží navodit ty samé pocity – s rozdílem tím, že animák nesledujete, ale přímo hrajete.

Když na chvíli opustíme dominantní AAA videoherní produkci, která se zaměřuje především na oslňující vizuály a ždíme moderní hardware do posledního wattu, nalezneme v jejím pozadí nezávislý proud, který stále tvoří videohry z vlastního přesvědčení a zájmu. Vývojáři dovedou do takovýchto her promítnout emoce, které gigantické herní korporace již přes bankovky nevidí.

Cuphead Origins 1Cuphead Origins 3

Cuphead je nezávislou hrou, která probudí nostalgické pocity u každého, kdo vyrostl na animovaných filmech od Disneyho, tedy například Kačeří příběhy, Rychlá rota, Kačer Donald, Mickey Mouse a další…

Z těchto snímků nicméně čerpá výhradně vizuální inspiraci, včetně animací. Zkouknete-li ukázku výše, všimnete si, že herní zážitek se snaží působit coby filmem tím nejvěrnějším dojmem. Mechaniky jinak vycházejí z tradičních plošinovek, tedy skákání, pobíjení nepřátel, bossů a hledání tajných místností. Cuphead nabídne hru pro jednoho i více hráčů, v lokální kooperaci na jednom zařízení.

Cuphead Origins 4Cuphead Origins 2

Ne nadarmo se tato hra objevovala ve hledáčku herní komunity již několik let. Poprvé jej Studio MDHR představilo na E3 2014, kde slibovali vydání pro rok 2016. Navzdory nevinnému vzhledu se však ukázala hra být jako příliš velký oříšek, jehož rozsah donutil vývojáře posunout hru na později.

Během včerejší konference Microsoftu, v rámci aktuálně probíhající E3 2017, se titul po dlouhé době ukázal a v nové upoutávce prozradil brzké datum vydání, spadající na 29. září 2017. Vyjít by měl pro Xbox One a PC. Podporovat by měl funkci Play Anywhere, tedy zakoupení verze pro jednu platformu vám odemkne hru i pro druhou.  

Zdroje: 

Diskuse ke článku Pamatujete staré disneyovky? Videohra Cuphead vás vrátí do dětství

Žádné komentáře.