CDR.cz - Vybráno z IT

Přeměňte levnou čtečku karet na miniaturní WiFi router, hackeři zveřejnili návod

nepřehlédněte
Open Wrt
Není nad to použít zařízení jinak, než to zamýšlel sám výrobce. Co třeba přeměnit USB čtečku karet s WiFi na router s populárním linuxovým systémem OpenWrt? Polským hackerům se to u malé klíčenky za 300 Kč povedlo.

Některá zařízení se dostanou na trh a nikdo si jich ani nevšimne. Stačí však, aby je někdo použil novým způsobem a rázem je o ně nebývalý zájem.

Na první pohled běžnou čtečku od výrobce Zsun snadno připojíte k počítači a vedle samotného USB připojení můžete využít ještě WiFi, přes které se k datům uloženým na kartě dostanete např. z mobilního zařízení. Je tedy zřejmé, že se jedná o USB čtečku micro SD karet s WiFi.

Open Wrt 1

Zařízení uvnitř ukrývá procesor Atheros AR9331, 64MB RAM, slot na kartu a 16MB úložiště. To samo o sobě ukazuje, že se po úpravách nebude jednat o nějak výkonnou hračku, ale rozhodně je jedna z nejmenších a nejlevších.

Skupinka polských hackerů se rozhodla, že zařízení přemění na něco jiného - zmíněný WiFi router. Stávající firmware nahradili upravenou verzí OpenWRT, což je právě linuxová distribuce určená pro směrovače a embedded zařízení.

Zsun

Jakmile zařízení upravili, jsou schopní využít krabičku jako malý router pro tvorbu lokální WiFi sítě. Díky širokým možnostem OpenWRT pak mohou využít i jeho dalších funcí. Pro fungování takto upraveného zařízení poté stačí jakýkoliv USB port pro napájení, nebo třeba powerbanka.

Ačkoliv je výsledek skvělý, úpravy nejsou úplně nejjednodušší, takže je doporučujeme jen zkušenějším uživatelům. Pokud si ale rádi hrajete, kutíte a chcete mít po kapsách opravdu miniaturní WiFi router, můžete to zkusit. Dobrou zprávou je, že se k dnešnímu dni skupince povedlo vyřešit i podporu původních funkcí, viz odkaz výše.

Pokud se však chcete složitému hackování vyhnout, zkuste raději modely typu Buffalo WMR-300 AirStation, které vyjdou na podobný peníz a OpenWRT na ně dostanete také. Jen se budete muset rozloučit s opravdu miniaturními rozměry...

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Přeměňte levnou čtečku karet na miniaturní WiFi router, hackeři zveřejnili návod

Čtvrtek, 28 Leden 2016 - 09:29 | ondra1 | router nebo AP? Autor by si měl ujasnit pojmy....
Čtvrtek, 28 Leden 2016 - 08:57 | Yankee 106 | Pěkné, ale celkem složité. To už raději použiju:...

Zobrazit diskusi