CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung Galaxy Camera: Fotoaparát s Androidem 4.1 a výkonným čtyřjádrem

galaxy_camera_samsung_mobile_photo
Mobilní telefony v posledních letech pro mnohé uživatele nahrazují funkci levného kompaktního fotoaparátu. Co kdyby tomu ale bylo naopak? Samsung se rozhodl pro kombinaci obou zařízení, kde tentokrát převažuje 16Mpx fotoaparát s 21× optickým zoomem.

Když minulý týden Nikon představil tzv. chytrý fotoaparát, jednalo se o vznik nové kategorie pro podobná budoucí zařízení na trhu. Fotoaparáty s operačním systémem Android budou vynikat konektivitou smartphonu a kvalitou fotografií na úrovni dnešních kompaktů. Jmenovaná společnost si svůj unikát dlouho neudržela a na paty mu šlape konkurence v podobě Samsungu a jeho modelu Galaxy Camera, který byl představen na probíhajícím veletrhu IFA, kde je nyní i kolega Jirka Molnár.

samsung_galaxy_camera_predstaveni2samsung_galaxy_camera_predstaveni

Jihokorejský Samsung vyrábí nejen telefony, ale i kompaktní fotoaparáty a zkušenosti mu tak nechybí ani v jedné sféře. Novinka má podobu tenkého kompaktu s rozměry 128.7 × 70.8 × 19.1 mm a velkým 4,77" dotykovým zobrazovacím panelem. V jeho útrobách se skrývá optika výrobce s 21× násobným optickým zoomem a 16MPx snímačem BSI CMOS, přičemž zbytek jako by z oka vypadl dnešním chytrým telefonům.

samsung_galaxy_camera_predstaveni1

Galaxy Camera sází na Android verze 4.1 Jelly Bean a vyniká širokou datovou konektivitou. K internetu se připojí díky 3G, 4G a Wi-Fi modulu, nechybí však ani Bluetooth 4.0. Díky podpoře GPS a ruského konkurenčního systému Glonass se může stát plnohodnotnou navigací, nebo být ideálním společníkem pro geocaching.

O výkon se bude starat výkonný čtyřjádrový Samsung Exynos 4412 na frekvenci 1400 MHz. Ten se uplatní při dostahování dalších aplikací a her náročných na výkon, případně i při úpravě fotografií pomocí přednastavených profilů, nebo nejrůznějších utilit z Google Play. I tak je ale potenciální "síla" čipu mnohem vyšší, než se u tohoto zařízení uplatní.

Přes podporu mobilních sítí však Galaxy Camera není telefonem a bohužel tedy nezvládá hovory. Jedná se tedy spíše o chytrý fotoaparát, který by v budoucnu mohl určovat směr, kudy se kompakty vydají. Nechme se ale překvapit, jak to nakonec bude a jak vysoká bude jeho cena.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung Galaxy Camera: Fotoaparát s Androidem 4.1 a výkonným čtyřjádrem

Žádné komentáře.