CDR.cz - Vybráno z IT

Při osidlování cizích planet sehrají roli bakterie, pomohou s biotěžbou zdrojů

Při výstavbě vědeckých center na jiných planetách nebo jejich osidlování vyžaduje velice nákladnou dopravu materiálu. Vědci nyní objevili řešení v podobě biotěžby, která by za pomoci bakterií měla dokázat získat kovy z místních zdrojů.

Zdroj

Výstavba vědecký center na jiných planetách nebo osidlování jiných planet bude vyžadovat mnoho materiálu, nicméně transport čehokoliv do vesmíru je velice nákladný a časově náročný. Proto se nabízí možnost těžby lokálních surovin. Touto myšlenkou se zabývá i univerzita v Edinburgu, která podporuje tzv. vesmírnou biotěžbu.

Biotěžbou se stručně řečeno myslí využití bakterií, které jsou schopny extrahovat kovy z rud či z odpadu. Bakterie působí na oxidaci kovů, které byly dříve navázány na minerály, a umožní je tak rozpustit ve vodě. Dalším možným použitím je aplikovat bakterie na okolní materiál, který se rozloží a zůstane tak samotný kov v podobě mědi, niklu, zlata nebo uranu.

Zdroj

Z tohoto důvodu proběhl nedávno na Mezinárodní vesmírné stanici vědecký pokus, jehož cílem bylo zjistit, zda je biotěžba možná i v prostředí mikrogravitace. Pro tento pokus byly vytvořeny speciální reaktory, které byly velikosti krabičky od sirek. V těchto krabičkách pak byly různé bakterie a různé materiály.

Výsledkem testu bylo pozitivní zjištění, že bakterie na daný materiál vždy působily, a to bez ohledu na gravitaci. Mezi všemi bakteriemi pak vynikala bakterie „Sphingomonas desiccabilis,“ která dokázala zvýšit efektivitu těžby až o 429 % v porovnání s jinými vzorky. Je tak nejspíš jen otázkou času, kdy bude nasazena biotěžba i na reálné planetě.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Při osidlování cizích planet sehrají roli bakterie, pomohou s biotěžbou zdrojů

Pondělí, 16 Listopad 2020 - 04:01 | Txy | Není vyloučené, že takhle život na Zemi "...
Neděle, 15 Listopad 2020 - 23:38 | junk mail | Já bych šel klidně ještě dál... Kolonizovat...

Zobrazit diskusi