CDR.cz - Vybráno z IT

Projekt Ara jde do finále, výrobce procesorů pro modulární telefony odhalen

nepřehlédněte
Project Ara With Modular Phones
Již brzy si budeme moci poskládat smartphone z jednotlivých dílků jako skládačku. Základní verze přístroje Ara přijde na jeden tisíc korun.

Nadějný projekt Google Ara se pomalu začíná rozjíždět. Od představení vize modulárních telefonů, jejichž součástky je možné libovolně vyměňovat a nahrazovat, jsme se dostali přes uskutečněnou konferenci pořádanou Googlem pro Ara developery až k vydání prvního vývojářského balíčku Module Developers Kit.

Do projektu modulárního smartphonu, tehdy známého jako Phonebloks, se zprvu pustila skupina Motorola Advanced Technology Group (ASAP), kterou vlastnil Google. Když se objevila informace, že se Google chystá Motorolu prodat Lenovu, vyvstala otázka, jak to bude s projektem Ara. Naštěstí si Google ponechal všechny důležité patenty včetně skupiny ASAP, jež má Aru na starosti.

motorola project ara 1

Základní verze telefonu by se měla prodávat za 50 dolarů, což je v přepočtu přibližně 1000 Kč. Překvapivý má být typ použitého procesoru. Nečekejte žádného velkého výrobce jako Qualcomm, NVIDIA či Intel. Dle zprávy asijského serveru Nikkei má zmíněné součástky produkovat společnost Toshiba, která na projektu Ara pracuje již od října loňského roku. Toshiba má údajně pro Google vyrábět tři druhy procesorů, které budou buď samostatnými moduly nebo budou součástí telefonu. Z toho vyplývá, že zřejmě u některých modelů modulárních telefonů nelze vyměnit všechny součástky.

První dodávky se očekávají na podzim, přičemž masová produkce je naplánována na začátek roku 2015. Zpráva dále uvádí, že Toshiba bude při představení finálního produktu výhradním výrobcem mikroprocesorů a tento stav se má zachovat rovněž v následujícím roce od zahájení prodeje. Není však jasné, zda je to myšleno pouze pro zařízení Google Ara nebo globálně pro všechny výrobce smartphonů Ara, což by však odporovalo původnímu záměru tvůrce.

Každopádně původní nápad se skládáním komponent bude zachován. Zařízení Ara se mají vyrábět v několika velikostech, do nichž půjde zasunout pět až deset bloků. Zákazník si bude moci sám zvolit, jak s dostupným prostorem naloží.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Projekt Ara jde do finále, výrobce procesorů pro modulární telefony odhalen

Pátek, 23 Květen 2014 - 00:25 | giff | Pozor. Tizen je take Linux :)
Čtvrtek, 22 Květen 2014 - 23:32 | BTJ | Dalsi gugl glass?:) Pocitam, ze si timto...

Zobrazit diskusi