CDR.cz - Vybráno z IT

Češi dávají přednost otevřeným formátům. Statistiky prodejů za první čtvrtletí roku 2012

01_eWooky_Sony_PRS-T1_Amazon_Kindle_Cybook_Bookeen_Odyssey_Crono_C06
Čtení na specializovaných čtečkách stavějících na elektronickém inkoustu se stává čím dál populárnější. My jsme pro vás vybrali pět modelů dostupných na našem trhu a pokusili se zjistit, jak si mezi sebou stojí.

Těsně před vydáním se nám trefila do noty tisková zpráva, která ukazuje detailní čísla pro český trh. Data vypadají věrohodně a tak jí jako ukázku současné situace necháme v původním znění. Nechť si z ní každý vezme své.

Zpráva uvádí následující:

Prodeje e-knih za první pololetí 2012

V souvislosti s chystanou emisí akcií společnosti Wooky se v médiích objevily informace o trhu s e-knihami z pohledu jednoho z distributorů e-knih, který do této doby konkrétní čísla o prodejích nezveřejňoval. Na Kosmas, Palmknihy a eReading.cz se následně obrátili novináři se žádostmi o informace o trhu s e-knihami.

Nezávislé a ověřené informace o prodejích e-knih na českém trhu a podílech distributorů lze získat pouze z prodejních dat jednotlivých nakladatelů e-knih. Proto jsme požádali významné nakladatele, jejichž e-knihy se pravidelně umísťují mezi e-bestsellery, a další partnery a shromáždili data, která pravdivě ilustrují vývoj trhu s e-knihami a jeho trendy.

Na základě dat, která máme k dispozici, odhadujeme rozložení trhu v prodeji elektronických knih takto:

Co z toho plyne? Čeští zákazníci volí otevřené formáty, které nejsou vázány na jednoho prodejce a jednu čtečku a které dávají kupujícím volnost v užívání nakoupených knih.

Nabídka e-knih

Nabídka e-knih se rozšiřuje jak do počtu nakladatelů, kteří e-knihy nabízejí, tak jednotliví nakladatelé rozšiřují svojí nabídku.

E-knihy nabízí v současnosti cca 130 nakladatelů, společnost Wooky nabízí produkci cca 60 z nich. Z významných prodejných nakladatelů v jejich nabídce chybí e-knih nakladatelů jako je např. Argo (mj. e-bestseller Umberta Eca Pražský hřbitov), Paseka (mj. e-bestseller Černá labuť), Dokořán (mj. e-bestseller Gottland), Crew (mj. e-bestseller Vyhlídka na věčnost) a další.

Bestsellery e-knih

Dle žebříčku Svazu českých knihkupců a nakladatelů se mezi nejprodávanější e-knihy zařadily tituly z produkce nakladatelství Kniha Zlín, Host, Paseka, Moba, Argo a Crew.

Červnový seznam bestsellerů potvrzuje trvající zájem o severské detektivky. V žebříčku najdeme tituly Jo Nesbøho a Johana Theorina. Z populárně naučné bodovala e-kniha o fyzice Kvantová teorie nikoho nezabije. Z ekonomické literatury se umístila v žebříčku Černá labuť, ze sci-fi Vyhlídka na věčnost, jejíž tištěná podoba je již v podstatě vyprodaná. A v první desítce se nadále drží i rozsáhlý historický román Umberta Eca Pražský hřbitov. (zdroj Svaz českých knihkupců a nakladatelů)

Jaké formáty a platformy zákazníci preferují?

Květnové prodeje v kusech dle jednotlivých významných nakladatelů, kteří prodávají e-knihy přes všechny prodejní platformy:

Budoucnost elektronických knih

Celosvětové trendy u elektronických knih vykazují jasné tendence v uvolňování bariér v oblasti ochrany práv, takzvaného tvrdého DRM (Digital Rights Management). Zkušenosti zákazníků i prodejců s ochranou DRM u her, hudby a filmů jsou natolik tristní, že je odmítají i u elektronických knih.

Proto se většina e-knih na Palmknihách, Kosmasu a eReading.cz prodává se sociální ochranou (tzv. vodoznakem; v elektronické knize je viditelně i neviditelně uvedeno, kdo a kde si danou e-knihu zakoupil).

Menší část e-knih, kde to striktně vyžadují autorská práva, je opatřena zabezpečením Adobe DRM. Technologie Adobe DRM je celosvětově podporovaná klíčovými výrobci čteček a čtecích aplikací pro tablety a telefony, proto takto zabezpečenou knihu si zákazník může číst na řadě zařízení (mimo čteček Kindle, které podporují pouze vlastní zabezpečení Amazonu).

Situace u formátu Wooky je odlišná. Všechny e-knihy jsou zabezpečeny tvrdým DRM Wooky. Pro zákazníky, kteří si zakoupí e-knihu ve formátu Wooky to znamená, že si e-knihu mohou přečíst pouze na čtečce Wooky nebo v aplikacích Wooky, nelze je číst na jiných čtečkách či aplikacích.

Uživatelé si uvědomují, že případné vypnutí autorizačních serverů poskytovatelem, ať již z jakýchkoli důvodů, by pro uživatele znamenalo nedostupnost již nakoupených knih a především za stávajících podmínek při ukončení projektu Wooky nenávratnou ztrátu zakoupených e-knih. Toto je riziko, které mají v ČR pouze klienti společnosti Wooky.

Příklad polského trhu, který je čtyřnásobný proti českému, ukazují, že uzavřené proprietární řešení na malém trhu nedává velkou šanci na úspěch. (Na globálním trhu to problémem není, čehož je příkladem např. Amazon; pozn. red.)

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Velký test elektronických čteček knih. Na čem si nejlépe počte český zákazník?

Úterý, 7 Říjen 2014 - 10:11 | Grino | Dobrý den. Neplánujete nový test ebook čteček?...
Úterý, 7 Říjen 2014 - 10:10 | Grino | Čtečky Prestigio mohou být králem formátů, ale...
Středa, 12 Září 2012 - 16:56 | micker | na macu pres firefox (i safari) vsechno v...
Úterý, 24 Červenec 2012 - 09:11 | rheingold | Ještě bych do budoucna doporučil Prestigio...
Pondělí, 23 Červenec 2012 - 21:42 | martin veleky | "Bookeen Cybook Odyssey, král v podpoře...
Pondělí, 23 Červenec 2012 - 00:56 | OndrejT | Škoda, že počet čteček v testu byl takhle omezený...
Neděle, 15 Červenec 2012 - 13:06 | Alexandra Stanovska | PDF (Cisco atd.) citam na Kindle DX. Zvlada...
Neděle, 15 Červenec 2012 - 11:24 | Noxik | Souhlasima pridam svoje: Fotak natoci film v HD...
Sobota, 14 Červenec 2012 - 21:03 | Txy | MTP taky nesnáším. Hlavně nechápu, že každé...
Sobota, 14 Červenec 2012 - 00:07 | peca | Asi takhle. Co vím, tak není žádná "otevřená...

Zobrazit diskusi