CDR.cz - Vybráno z IT

Reddit prodal vlákna uživatelů umělé inteligenci. Bude se učit z jejich obsahu

Zdroj: Shutterstock

Reddit, jedno z největších online fór, se nově stává důležitým hráčem v oblasti umělé inteligence. Bloomberg nedávno informoval, že tato sociální platforma podepsala dohodu s nejmenovanou "velkou AI společností" s obratem zhruba 60 milionů dolarů ročně.

Tato dohoda by mohla posloužit jako vzor pro budoucí smlouvy v oblasti využívání uživatelských dat pro trénink algoritmů AI.

Reddit začal účtovat poplatky společnostem za přístup k Application Programming Interface (API) v dubnu minulého roku. Tento krok přichází v reakci na rostoucí poptávku po uživatelských datech pro trénink chatbotů a dalších algoritmů AI. Mnoho z těchto dat bylo vygenerováno uživateli během 18 let existence platformy Reddit, obsahující příspěvky a komentáře ze široké škály témat.

Nicméně tato iniciativa vyvolala kontroverze a některé komunity dokonce na protest znepřístupnily své stránky. Tyto události vedly k problémům se stabilitou celého webu Reddit. Navzdory těmto obtížím se Reddit připravuje na svou primární veřejnou nabídku (IPO) s odhadovanou hodnotou 5 miliard dolarů.

Zdroj: Shutterstock

Bloomberg zdůrazňuje, že tato dohoda s AI firmami může posílit pozici Redditu u investorů tím, že ukáže jeho schopnost generovat značné příjmy prostřednictvím obchodních smluv. Další firmy pracující v oblasti AI, jako je OpenAI, již podepsaly podobné dohody s mediálními společnostmi, aby získaly přístup k obsahu potřebnému pro trénink svých strojových AI modelů.

Avšak, tyto dohody nejsou zcela čisté. OpenAI totiž čelí žalobám, které stojí na podkladě, že firma používá obsah bez souhlasu držitelů autorských práv. To naznačuje, že využívání uživatelských dat pro trénink strojového AI modelu může být komplikovaným právním problémem, který ještě čeká na úplné vyřešení.

Zatímco obchodní dohody mezi společnostmi AI a platformami jako je Reddit otevírají nové možnosti v oblasti využívání uživatelských dat, je zřejmé, že budou muset řešit řadu etických a právních otázek, aby bylo zajištěno spravedlivé a transparentní využívání těchto informací. Ne každý přispěvatel na Redditu chce, aby jeho komentáře byly sdíleny umělou inteligencí.

Diskuse ke článku Reddit prodal vlákna uživatelů umělé inteligenci. Bude se učit z jejich obsahu

Žádné komentáře.