CDR.cz - Vybráno z IT

Robot stvořený 3D tiskem se umí adaptovat, zkušenosti předá svým potomkům

nepřehlédněte
Apollon Robot 3 D Authors
Vědci z Norska vytiskli na 3D tiskárně komponenty pro robota, který se pohybuje v závislosti na okolním prostředí. Robot se spoléhá na umělou inteligenci i pohyblivost končetin.

Jak jsme se mohli již mnohokrát přesvědčit, 3D tisk má budoucnost. Jeho rozvoj roste rychlým tempem a je možné tisknout stále více různých věcí. Toho využili vědci z univerzity v Oslu, kteří 3D tiskárnu použili pro vytisknutí součástek určených pro speciálního robota, jenž se přizpůsobí prostředí ještě před tím, než je zrozen.

Tento proces se nazývá umělá evoluce. "Je to druh počítačového algoritmu, který je inspirován přirozeným vývojem," vysvětluje Kyrre Harald Glette, člen výzkumné skupiny a docent na univerzitě v Oslu. Funguje to tak, že počítač vybere z tisíce možných řešení problému vždy ten nejlepší.

Apollon Robot 3 D

Systém kombinuje automatické techniky návrhu s komplexními algoritmy a 3D tiskárna stvoří komponenty robota, který se umí přizpůsobit reálnému světu. "Algoritmus pracuje podle základních stavebních kamenů, které jsme definovali. Nechceme tvrdit, jaké problémy to vyřeší, ale hodnotíme, jak dobré řešení jsme navrhli. Jinými slovy, dobrá řešení se budou používat a ta špatná zaniknou."

Nejlepší robotí kandidáti na úspěch se vytisknou na 3D tiskárně a jsou podrobeni testování v reálném světě. Jakmile je robot vytisknut, složen a umístěn na překážkovou dráhu, výzkumníci mohou sledovat, jak dobře se učí. Simulace ukázala, že výkonnost robota by se mohla zlepšit z 20 procent na 40 procent. Vědci doufají, že praxe jejich předpoklad potvrdí a výkon robota se následně ještě zlepší.

Apollon Robot 3 D Program

Výzkum je sice ještě na samotném počátku, nicméně byl vytvořen první prototyp, který se dokáže pohybovat pouze po rovném povrchu. Očekává se, že roboti budou v budoucnu zasílat zjištěné informace o terénu svému stvořiteli, počítačovému algoritmu, který data příště využije k vylepšení návrhu. Robot se však nespoléhá pouze na umělou inteligence, ale také na pohyblivost svých kloubů. Způsob chůze přizpůsobuje svým pohybovým schopnostem.

Vědci věří, že by se jejich projekt mohl uchytit v odvětvích, kde je třeba nasadit roboty do neprobádaného nebo nebezpečného prostředí. Více informací najdete na serveru Apollon.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Robot stvořený 3D tiskem se umí adaptovat, zkušenosti předá svým potomkům

Pátek, 28 Listopad 2014 - 08:40 | Kulicka | Ja věděl že je něco špatně,když jsem viděl...
Čtvrtek, 27 Listopad 2014 - 17:09 | HKMaly | Jak rekl T-850: "Judgment Day is inevitable...
Čtvrtek, 27 Listopad 2014 - 16:40 | J D | Genetická algoritmy jsou prostě bezvadná věc....
Čtvrtek, 27 Listopad 2014 - 10:58 | David Horn | A jéje, tak přece jen na replikátory dojde :-)
Čtvrtek, 27 Listopad 2014 - 09:07 | John Douberro | Nějak mi uniká, o čem ten článek je. Že udělali...

Zobrazit diskusi